Egy univerzális étel. A hozzávaló zöldségeket Nálunk az éppen aktuális szezon határozza meg. Érdekessége a sok hagyma és annak kétféle módon történő feldolgozása, majd egyesítése. Van amikor a főzési időt lerövidítem, akkor láthatóak maradnak a hagymakockák, tökéletes amikor egy egyöntetű sűrű lében még megkülönböztethetőek a zöldségek. Fantasztikusan összetett ízek alakulnak ki a főzés végére.
Néhány zöldségkombináció
- zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, burgonya, sütőtök
- zöldbab, sárgarépa, vastag húsú piros paprika, padlizsán
- cukorborsó hüvely, spárga, sárgarépa, batáta, jamsz
- padlizsán, okra, burgonya, sárgarépa, cukkini
- édeskömény, cukkini, csicsóka, sárgarépa, padlizsán
2 evőkanál ghí vagy olaj
1 teáskanál fekete mustármag
1 teáskanál római kömény
csipetnyi ördöggyökér (elhagyható)
1 teáskanál kurkuma
5cm fahéjrúd
2 babérlevél, vagy 4 curry levél
1 nagy hagyma apróra vágva
3 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál ghí vagy olaj
2 chili paprika
2 evőkanál koriandermag
2 szegfűszeg
7 szem bors
½ szerecsendió virág
1 nagy hagyma szeletekre vágva
500g vegyes zöldség
A felforrósított ghíben pattogtassuk ki a mustár magot, majd adjuk hozzá a római köményt, fahéjat, babérlevelet és az egyik hagymát apróra vágva. 20-25 percig süssük vigyázva, hogy le ne égjen.
Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a kókuszreszeléket, majd szedjük ki egy tálba. Ugyanebbe a serpenyőben felforrósítjuk a ghít beletesszük a darabokra vágott chili paprikát, majd a koriandermagot, szegfűszeget, borsot.
Egy mixerben pépesítsük a második hagymát, pirított kókuszt, fűszereket fél pohárnyi vízzel.
Az eddigieket elegyítjük, hozzáadunk fél liter vizet a , szerecsendió virágot, és fokozatosan a főzési idejük sorrendjében beletesszük a zöldségeket. Így összességében addig főzzük, amíg mindegyik zöldség meg nem puhul.
Sima főtt basmati rizzsel, parathával, vagy kusz-kusszal együtt tálaljuk. Még teljesebb lesz, ha valamilyen csatnit is varázsolunk mellé.