A kávé készítés vietnami sajátosságai
2011. december 10. írta: meiszner.kati

A kávé készítés vietnami sajátosságai

A kávé termesztését tekintve ugyanolyan Vietnamban is, mint bárhol másutt, sőt az ország éghajlata abszolút ideális hozzá. Az arabica kávét termesztik északon, ahol a klíma hűvösebb és szárazabb, a robusta fajtát pedig ahol egész éven át magasabb a páratartalom, és a hőmérséklet. A Vietnamban termesztett kávé gazdag telt aromákkal rendelkezik.


A kávét még a gyarmati időkben a franciák hozták be, és honosították meg Vietnamban. A kávécserjét 1857-től termesztik a kolostorkertekben, és 1888-ban telepítették északon az első ültetvényeket. A múlt század 20-as éveiben a franciák egy sor ültetvényt hoztak létre a Trung Nguyen környéki hegyvidéki területeken.


Hogyan készítik a kávét Vietnamban


Ugyan már több mint 100 éve termesztenek kávét az országban, mégis itt maga a kávéivás és a kévé készítés a „ca phe” nem régi szokás.

A kávé készítés elég sajátos módon történik, a csészére ráhelyeznek egy egyszerű fémből készült szűrőt, ebbe szórják az őrölt kávét, lenyomják, egy rátekert, vagy egyszerűen rátett tetővel, és erre ráöntik a forró vizet. A csészébe pedig szépen kicsepeg a kávé. A rátekert préssel kicsit tovább tart a folyamat, akár 5 percig ist, viszont sokkal tartalmasabb lesz a kávé ital.


Kávé sűrített tejjel a „ca phe sua”, amit nagyon kedvelnek úgy készül, hogy a csésze aljára kerül a sűrített tej a továbbiakban minden a sima kávénál leírtak szerint zajlik.


Hideg kávé


Egy csészébe jeget raknak és arra átöntik a sűrített tejes kávét. Ez aztán a lehető leglassabban iszogatják.


Dél-Kelet Ázsiából jött még egy igen sajátos feldolgozási módja a kávénak, az a bizonyos Kopi Luwak kávé melyről az alábbiakat írja a Wikipedia:


A világ egyik legdrágább és legegzotikusabb kávéja a Nagy-Szunda szigetekről származik. Furcsa történetét már a neve is jelzi: a "Kopi" indonéz nyelven kávét jelent, a "Luwak" pedig a közönséges pálmasodró neve.


A pálmasodró nyersen fogyasztja el a kávébabot, amikor az még vörös színű. Csak a puha héját emészti meg; a többi áthalad bélrendszerén, majd az állat kiüríti. A különleges kávészemeket kereső dolgozók kézzel válogatják ki az aranyat érő végterméket az ürülékből (amit előbb persze meg is kell találni).


A Kopi Luwak rajongói szerint ez a nem túl szalonképes, ám annál természetesebb gyártási folyamat adja a kávé különleges zamatát. Egy kiló ebből az indonéz csodából 1320 dollárba kerül, és ahol lefőzve kaphatunk ilyen különlegességet, ott egy csésze Kopi Luwak ára minimum 50 dollár.


Ugyanígy állítják elő a Weasel kávét Vietnamban, illetve már létezik ezen különleges kávé szintetikus úton történő előállítása is, amikor mesterséges enzimekkel kezelik a kávébabot szimulálva az eredetileg a pálmasodró beleiben zajló folyamatokat.

Na ettől kezdve ki tudja a kilónként potom háromezer dolláros kávé eredetijével van e dolgunk.


Mindenesetre az ínyencek (gourmet) meggyőződése szerint, a különböző országokból hozott — pálmasodrók (macskák) emésztőrendszerét megjárt kávék különböző aromájúak. Például a vietnami — könnyű gyümölcsös. A szkeptikusok szerint ez a kávé különlegesség úgy jelent meg, hogy így könnyebb összeszedni a kávészemeket, mint a fáról leszedni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr413452275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása