Lumaconi giganti - óriás csigatészta lazaccal és brokkolival
2012. január 22. írta: meiszner.kati

Lumaconi giganti - óriás csigatészta lazaccal és brokkolival



A lumaconi az egyik legideálisabb tésztaforma, az olasz tészták világából. Két méretben gyártják, kis és óriás azaz "giganti". Bordázott felületének köszönhetően jól beszívja a mártást és a vajat. Lehet tölteni, de igazából szeretem amikor, csak úgy spontán maguktól kerülnek bele hal, zöldség, vagy gombadarabok.
Gyakran készítem garnélarákkal, és amikor jó minőségű lazac kerül a konyhánkba ezt a receptet főzöm meg. Használhatunk friss lazacot, vagy pácolt lazacot hozzá.

Természetesen tetszés szerint más tésztával is elkészíthetjük, inkább a formázott száraztészta, vagy esetleg a rövid csőtészta illik hozzá.

Hozzávalók 2 adaghoz

200g lumaconi (kagylótészta)
200g lazac vastag csíkokra vágva
200g brokkoli kis rózsákra szedve
2-3 gerezd fokhagyma összevágva
½ chili paprika kimagozva és csíkokra vágva
2 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál vaj

frissen őrölt bors

Egy nagy lábos forró vízbe tesszük a tésztát, aminek a főzési ideje hosszabb, mint általában a kész tésztáké, ezért 15 perc után kell csak ellenőrizni megfőtt-e már.


Blansírozzuk a brokkolit, majd rögtön leöblítjük hideg vízzel, hogy megőrizze szép sötétzöld színét.

A lazacnak lehúzzuk a bőrét, és hosszúkás vastag darabokra vágjuk.


Egy vastag serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a fokhagymát, és a chili paprikát, amit nem szabad otthagyni, mert könnyen megéghet.

Beletesszük a lazacot, megforgatjuk, 1 percig sütjük, hozzáadjuk a brokkolit, ezzel is 1 percig sütjük, levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat.


A megfőtt tésztát meleg tányérokra szedjük, rákanalazzuk a lazacos brokkolit, megszórjuk borssal, és ha kell sózzuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr503650999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mifolyikittgyöngyösön?? 2012.01.22. 19:34:27

hm..és emlyik a jó minőségű lazac??

Köldökszösz (csodalampa) 2012.01.22. 19:34:56

Nagyon gusztusos! A brokkoli gyönyörű lett! Ki fogom próbálni. Én szívem szerint a lazac sütését követően egy deci tejszínt is beleraknék, és úgy rá a brokkolit. De csak azért, mert jobban szeretem szaftosabban. :)

Kicsit megtévesztett az óriás "csigatészta", de a kép láttán helyretettem :D (Hogy nézne már ki, ha nem kötnék bele!)

Napkutya 2012.01.22. 19:35:18

Ez gyönyörű! Nyami! Pénteken nyomok egy ilyet!

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.01.22. 22:11:56

Ez a brokkolis lazac, nagyon jó ötlet. Fincsi lehet! :-) Ezt nekem is el kell készítenem.

meiszner.kati 2012.01.27. 22:34:16

@mifolyikittgyöngyösön??:tekintsünk egyszerre gasztronómiai , és egészségi szempontból a kérdésre A legjobb szerintem egy jó méretes vadlazac, vagy remélve hogy jobb körülmények között nevelt halhoz jutunk, és elég nagy méretű, ahhoz, hogy szépen lehessen szeletelni, a színe inkább sápadt mint pirosas (az intenzív lazacszín mesterséges színezéktől származik). Fontosnak tartom még, hogy sem a füstölt, sem a nyers lazacot nem szabad túlsütni, mert ezzel tönkretehetjük a legjobb alapanyagot is.

meiszner.kati 2012.01.27. 22:39:31

@Köldökszösz (csodalampa): Biztos ízre finom lesz a tejszínnel, viszont nem szerencsés a hal-tejtermék párosítás. Ajánlanám inkább egy olíva olaj, citromlével készült sűrűre kikevert öntetet hozzá.
Biztosan a mi hagyományos csigatésztánkra gondoltál, igazából azzal is el tudom képzelni ezt az ételt.
süti beállítások módosítása