A lumaconi az egyik legideálisabb tésztaforma, az olasz tészták világából. Két méretben gyártják, kis és óriás azaz "giganti". Bordázott felületének köszönhetően jól beszívja a mártást és a vajat. Lehet tölteni, de igazából szeretem amikor, csak úgy spontán maguktól kerülnek bele hal, zöldség, vagy gombadarabok.
Gyakran készítem garnélarákkal, és amikor jó minőségű lazac kerül a konyhánkba ezt a receptet főzöm meg. Használhatunk friss lazacot, vagy pácolt lazacot hozzá.
Természetesen tetszés szerint más tésztával is elkészíthetjük, inkább a formázott száraztészta, vagy esetleg a rövid csőtészta illik hozzá.
Hozzávalók 2 adaghoz
200g lumaconi (kagylótészta)
200g lazac vastag csíkokra vágva
200g brokkoli kis rózsákra szedve
2-3 gerezd fokhagyma összevágva
½ chili paprika kimagozva és csíkokra vágva
2 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál vaj
só
frissen őrölt bors
Egy nagy lábos forró vízbe tesszük a tésztát, aminek a főzési ideje hosszabb, mint általában a kész tésztáké, ezért 15 perc után kell csak ellenőrizni megfőtt-e már.
Blansírozzuk a brokkolit, majd rögtön leöblítjük hideg vízzel, hogy megőrizze szép sötétzöld színét.
A lazacnak lehúzzuk a bőrét, és hosszúkás vastag darabokra vágjuk.
Egy vastag serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a fokhagymát, és a chili paprikát, amit nem szabad otthagyni, mert könnyen megéghet.
Beletesszük a lazacot, megforgatjuk, 1 percig sütjük, hozzáadjuk a brokkolit, ezzel is 1 percig sütjük, levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat.
A megfőtt tésztát meleg tányérokra szedjük, rákanalazzuk a lazacos brokkolit, megszórjuk borssal, és ha kell sózzuk.