Lazac hasaalja leves
2012. június 01. írta: meiszner.kati

Lazac hasaalja leves


 

Az orosz uha és a scsí levesek házassága, vagyis mindkettőből a legjobb elemeket egyesítjük, melynek eredménye egy még különlegesebb leves.


A lazacfilé készítésénél a vékonyabb un. hasaalját, melyen rajtamaradnak a hal uszonyai is elkülönítik. Talán fogalmában a csirkeaprólékhoz hasonlítanám. A hal eme kevésbé nemes részéből is lehet nagyon finom ételeket készíteni, különösen, ha egy hidegen füstölt változattal van dolgunk.



4 adaghoz:
4 lazac hasaalja (az Arbat boltokban kapható)
2 evőkanál hidegen préselt olaj
2 közepes vöröshagyma apróra vágva
1 kis sárgarépa julienre vágva
1 kis petrezselyem gyökér julienre vágva
2-3 közepes burgonya 2x2 cm-es kockákra vágva
¼ káposzta vékony csíkokra szelve
1cm-es gyömbér csíkokra vágva

bors
babérlevél
kapor
petrezselyemzöldje
1 l halalaplé, zöldségalaplé, vagy víz



A hagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a fűszerekkel együtt az olajon megpároljuk.

A lazac hasaalját a bőréről levágjuk, és hozzáadjuk a megpárolt zöldségekhez, felöntjük az alaplével, felforraljuk, beletesszük a burgonyát és a káposztát, és az összevágott kapor felét.

Lassú tűzön főzzük. Amikor a burgonya megpuhult (akkor is ha újburgonyával készítjük) a leves kész. A sózással vigyázzunk, mert a halból valamennyi már kifőtt a levesbe. Tálaláskor frissen őrölt borsot, és az összevágott zöldeket szórunk a tetejére.


Mivel az orosz levesek mellé kenyeret szoktak fogyasztani, ha már amúgy is elmentünk megvenni a halat, ugyanott szokott lenni litván rozskenyér, amely a rozskenyerek egyik legjobb képviselője, és kifejezetten illik a leves mellé. Süthetünk otthon is rozskenyeret, egy receptje hamarosan felkerül a blogra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr54558676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása