Zelleres spárgatök ragu hajdinakásával
2012. szeptember 10. írta: meiszner.kati

Zelleres spárgatök ragu hajdinakásával

hajdinaspárgatökkis001.bmp


A kis méretű spárgatöknek gyengéd íze van, melyet kiemel a paradicsom, és a kerti, vagy vadon növő zöld fűszerek. Ebben a receptben egy nagy csokor zeller zölddel készítjük el.
A spárgatök aktív vízhajtó, ezen kívül segít létrehozni a szervezet számára ideális nátrium kálium arányt.
A hajdina erőt ad a szervezetnek, ezért legyen fontos helye az étrendünkben. Mint minden gabonaféle tápláló viszont nem képez nyálkát. Mivel gluténmentes így a liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Gazdag makro és mikroelemekben, zsírtartalma nagy részben telítetlen.
Bioflavonidja a C-vitaminnal együtt erősíti a szervezet kollagén-anyagcseréjét és a vérerek falát, így gátolja a vérrögképződést, csökkenti a vérnyomást.

A hajdina előnyös a vérerek számára, és hasznos a cukorbetegség gyógyításában, ezen kívül jótékony hatású az érelmeszesedés ellen is.
Kiemelkedően magas élelmi rosttartalma miatt, növeli a bélperisztaltikát. Így hasznos a székrekedés kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.

Az elkészítés nyomon követhető a következő felvételen, kezdve egy kis kerti bemutatkozással, hiszen lehetőleg a saját termelésű zöldségeket használom a mindennapi főzés során. Ilyenkor kora ősszel a leggazdagabb választék áll rendelkezésre még a nagy szárazság ellenére is. A piaci zöldségárak is tükrözik hogy mennyire sokat kellet locsolni az idén. A zöldbabok szinte alig adtak termést, sok helyen még a virágzás előtt leszáradtak a levelek. Célszerű még kora hajnalban megejteni a locsolást és a termény leszedését szintén, mert a forró napsütésben különösen a zöld levelesek fonnyadtan lógnak így védekezve az erős napsütéstől.

A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő 

Először a kását tesszük fel. Amíg megpuhul, és feltárulnak a szemek, foglalkozhatunk a spárgatökkel, és még egy saláta elkészítése is belefér ebbe a fél órába.

Diós hajdina kása

2 adaghoz
6-8 evőkanál hajdina, 6-8 szem dió, 1 kis hagyma, vagy 2 szál zöldhagyma, 2 evőkanál hidegen préselt olíva olaj, vagy vaj


A hajdinát átválogatjuk, megmossuk, leszárítjuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk a felolvasztott vajban vagy olajban, hozzáadjuk az összevágott diót még egy percig pirítjuk beletesszük a hajdinát, megsózzuk, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Felforraljuk, a keletkező habot leszedjük a tetejéről, majd fedő alatt 10 percig főzzük. Eztán jól lefedjük vastag ruhával és hagyjuk duzzadni a tálalásig.

Zelleres spárgatök


2 adaghoz
1 kis spárgatök kis kockára vágva, 1 kis hagyma, 1 csokor zellerzöldje

Az olíva olajon üvegesre pároljuk a hagymát, beletesszük a kockára vágott spárgatököt — a zsenge töknek a magjai még fejletlenek ezt a részét is felhasználjuk az ételbe, és a héját sem kell eltávolítani. Pároljuk időnként megkeverve a saját levében öt percig, majd hozzáadjuk az összevágott zellert és még, 1-2 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr354763798

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.10. 14:27:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása