Bámia — Okra — Bhindi — Abelmoschus esculentus — Hibiscus esculentus
2012. szeptember 24. írta: meiszner.kati

Bámia — Okra — Bhindi — Abelmoschus esculentus — Hibiscus esculentus

bamiakis01.jpg


A bámia eredete


Őshonos növény Afrikában és Ázsiában. Vad alakjai fellelhetők Kelet Afrikában. Az sem kizárt hogy arab eredetű. A mályvafélékhez tartozik. Nálunk főleg kiskertekben termesztik a ritkaságszámba menő különleges zöldségeket kedvelők. Mivel melegkedvelő tenyészideje elég rövid, másfél két hónapig élvezhetjük áldásos terméseit.


A bámia hasznos tulajdonságai


Magas rost és vitamintartalom, kalcium, vas, kálium, és a legértékesebb a nyálkatartalma. Mindezek együttesen felszívják a vékonybélben a cukrokat, ezzel szabályozva a vércukorszintet.


A bámia kijuttatja a felesleges vizet a szervezetből, szabályozva a veseműködést, megszünteti az ödémát, és eltávolítja a feleslegben termelődött epét. Mindezért ajánlom az anyagcserezavarok rendezésére. Erősíti az érfalakat, vagyis kitűnő lehetőség az érelmeszesedés megelőzésére. Megszabadít a kellemetlen és rendkívül káros következményekkel járó felfúvódástól és székrekedéstől. Serkenti a probiotikumok termelődését a vékonybélben, mellyel jótékonyan hat az emésztőrendszer működésére.


A bámia a terhes nők étrendjének fontos összetevője, különösen a 4 héttől a12 hétig, amikor a velőcső záródás folyamata történik, mivel ez a zöldségféle nagy mennyiségű folsavat tartalmaz.


A bámia megvédi szervezetünket a daganatos betegségektől.


Fogyasztása hasznos a cukorbetegek számára.


Különösen ajánlom az étrendbe iktatni krónikus fáradtság, depresszió, esetén.
Nehéz betegségek utáni gyógyulási folyamatok étrendjében is fontos szerepe van.


A bámia fogyasztásának ellenjavallatai: A növény minden része finom szőrökkel borított, melyek ápoláskor és szedéskor, viszkető érzést okozhatnak. A termést takaró szőrszálak allergiás reakciót idézhetnek elő. Ebben az esetben, gumikesztyűben szedjük, illetve dolgozzuk fel a termést.


Irodalmi vonatkozások


Antin PavlovicsCsehov nem csak nagy író volt, hanem jó orvos is, és ennek köszönhetően értékelni tudta a bámia gyógyító tulajdonságait, és ezért termesztette a Moszkva melletti dácsáján.

A bámia termesztése

bamiakis02.jpg

Magról szaporítható, helyben vetéssel az átültetést nagyon rosszul viseli. Csak akkor érdemes elvetni, amikor már a föld is felmelegedett május második felében. Vegyük figyelembe hogy különösen amagasra növő falyták igen nagy bokrot nevelnek, ezért 40-50cm-es tőtávolságra egyeljük a kikelt növénykéket.


A bámia két fajtájával találkozhatunk egy alacsony növésűvel, amely 40 cm-es magasságú, a magas növésűek pedig elérhetik a 2 métert is.. Félfás egyenesen felfelé növő szára tőben elágazik. 6-7 oldalhajtást is fejleszt, melyeken ugyanúgy minden levélhónaljban virág, majd termés képződik. Virágai gyönyörű halványsárga, krémszínűek, és kora reggel fogadnak bennünket a kertben, majd a nap folyamán összecsukódnak és elkezdődik a termésképződés.

bamiakis03.jpg


Toktermése olyan, mint egy megnyúlt bordázott csúcsában elkeskenyedő minél kisebb annál finomabb. Célszerű 2-10cm közötti állapotban leszedni, mert utána egyre erősebben rostosodik. Először a benne lévő sok mag fejlődik ki, utána pedig egyre rostosabbá válik. A túlfejlődött egyedeket meghagyhatjuk magnak. 


Íze, valahol a zsenge spárga és egy kicsit kesernyésen fanyar padlizsán között van, melyet meglágyít a magas nyálkatartalom.

Főleg főzve fogyasztjuk! Előételek, levesek, rizses ételek, zöldséges raguk alkotórésze. Tartósítás szempontjából lehet szárítani, konzerválni, és lefagyasztani.
Nagyszerű összhangban van a fokhagymával, hagymával, paradicsommal, gyömbérrel, édes és erős paprikával, és sok más fűszerrel. A bámia különlegessé teszi a currykat.
Az érett termés már nem tudjuk felhasználni az ételekhez, viszont magjai megőrölve kiváló kávépótló.

Kártevői a fekete levéltetvek , és a lisztharmat. Mindkettő megelőzésére locsoljuk vagy permetezzük csalánlével a növényeket..


A bámia tápanyagtartalma:


Vitaminok: A, B1, B2, B3,B4, B5, B6, B9, C, E, K,
Mikrolemek: Vas, Mangán,  Réz, Szelén, Cink.

Magas a fehérje tartalma 100g termésben  1,8 - 2,0g.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr214798615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiperPerabo 2012.09.26. 08:02:26

Kedves Kati!
Hol lehet hozzájutni a magvakhoz?
süti beállítások módosítása