Mennyi kaprot fogyasztunk?
2012. október 26. írta: meiszner.kati

Mennyi kaprot fogyasztunk?

kaporkis001.jpg

A kaporral készülő étel gyógyító, teljesen ártalmatlan, és finom. Leginkább frissen együk. Igen ám de mi a helyzet így ősz vége felé amikor megjönnek az első fagyok?  Addig sürgősen gondoskodjunk a téli kaporforrásról.  az ősi tartósítási móddal a szárítással, vagy a fagyasztással.

A fagyasztáshoz megmossuk a szárrészt levágjuk,és szétterítjük, hogy megszáradjon (ha vizes marad a fagyasztáskor összeáll). 

Amikor megszáradt összevágjuk és egy kisebb üvegbe rakjuk, néhányszor lenyomkodjuk, hogy tömörebb legyen, lezárjuk, és betesszük a mélyhűtőbe, vagy fagyasztóba. Használatkor egy kanállal annyit veszünk ki belőle amennyire éppen szükségünk van, a többit rögtön visszatesszük a hidegre, hogy fel ne olvadjon, mert aztán már visszafagyasztva értéktelenné válik.

kaporkis002.jpg

A kapor a kömény mellett az egyik legelterjedtebb fűszernövény, és minél gyakrabban kell fogyasztani, figyelembe véve egészségünkre gyakorolt  értékes fiziológiai tulajdonságait.

A friss levelekben 240mg/% a C vitamin, ami 4-5 szerese a citroménak. Illóolaja jelentős mennyiségben tartalmaz  makro és mikro elemeket.

Rendszeres fogyasztásával olyan betegségeket előzhetünk mg mint a keringési és szívelégtelenség, magas vérnyomás, és olyan problémán segíthet mint az álmatlanság, amelyet nagyon fontos rendbehozni.

Felébreszti az étvágyat, és aktivizálja az emésztést, növelve a bél perisztaltikáját, növeli a máj szekréciót, és hörgőkre is hatással van.

Felállva a számítógéptől főzzünk egy teát a kapor leveléből, nagyszerűen megszünteti - pakolás formájában - a szem fáradtságát, és a gyulladást. A mag főzete és a kaporolaj az aranyérre jó,  nyugtató és görcsoldó, külsőleg sebgyógyító és nagyszerűen lehet alkalmazni a bőrviszketésekre.

 A főtt ételekhez a főzés utolsó 5-10 percében adjuk hozzá, és még tálaláskor némi friss kaporral díszítsük összevágva, vagy akár  egészben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr854871119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása