Ilyen volt a Főzősarok a Heliosban Hévízen
2012. október 29. írta: meiszner.kati

Ilyen volt a Főzősarok a Heliosban Hévízen

Összetartásról, várakozásról, egészséges ételekről

Jó érzés volt főzni egy nagykonyhában, egy csapatban, ahol mindenki érti és teszi a dolgát, és az első megbeszéléstől kezdve a kritikus pillanatokig mindig ott terem a segítség. Ezt úgy nevezik összefogás, az egyik legjobb dolog a világon. Mindez történt velem a  Selfness nyílt napok keretében a Hévízi Hungest Hotel Heliosban.

főzés aHeliosbankis01.png

Először Mayer Tibor főszakáccsal és Egerszegi Lászlóval az étterem vezetőjével  átbeszéltük a menüt. Néhány apró a gyakorlati kivitelezéssel kapcsolatos változtatást kivéve, minden szükséges alapanyagot beszerezhetőnek tartottak, és tekintettel  a készülő mennyiségre egy szakács segítséget is kaptam a kivitelezéshez.. A gyakorlatban Péter mellett mindenki aki aznap a konyhán dolgozott a segítségemre volt és ennek köszönhetően sikeresen el is készült a tervezett menü.

Ezen a hétvégén a szállodában minden a  a testi-lelki gyógyulás lehetőségeiről szólt. A kiadványok, előadások, bemutatók, a kiállítók.  Aki ott volt mindenki gazdagodott, az előadó közvetlen kontaktusa a hallgatósággal, lehetővé teszi az átadott tudás befogadását, és azt racionálisan felhasználni a mindennapi életben.

A főzősarok - ahol azt hogy a finom ételek is lehetnek egészségesek, az általam összeállított és elkészített menü ételei igazolták. Az ételek tálalása után elmondhattam, mit miért eszünk, miért fontos bátran  fűszerezni, hogy az étel könnyen emészthető legyen illetve az összeállított ételsor alapanyagai hogyan egészítik ki egymást, hogy milyen fontosak a színek az ételben, és az  hogy hogyan szeleteljük a zöldségeket.. Megtudhatják, miért erre a menüre esett a választásom, hogyan harmonizálnak  egymással az ízek, és a tulajdonságok. 

És az ételek elkészülte után jó volt érezni hogy nem csak egyszerűen enni jöttek ide a vendégek. Igen érezhető volt  az  érdeklődés és várakozás valami új iránt, Sokan eljöttek a Főzőiskolám hűséges látogatói közül is, ami nagyon jólesett.

A menü:

Fűszeres zöldségleves melyet sokszínűvé és ízűvé tesznek a zöldségek,és a gazdag fűszerezés.

A zöldségek megválasztásánál mindig az évszaknak megfelelően, különböző színű,és ízűeket válasszunk, legalább 5-6 félét. A szeletelésnél alkossunk változatos formákat.  A  hőkezelésénél van egy momentum  amikor a színük élénkebb lesz, mint eredetileg volt. Próbáljuk elkapni ezt a pillanatot, de nem fotózásra, hanem a fogyasztásukra. Vagyis ekkor hagyjuk abba a főzésüket, fűszerezzük és tálaljuk.


zöldségleveskis0012.jpg

A továbbiakban a vegetáriánus változatban egy diós padlizsán következett.

A párolás egy kíméletes elkészítési módja az ételeknek, jobban megőrzik beltartalmi értéküket, a diónak köszönhetően egyedi ízvilág  teszi különleges és tápláló étellé,  lehet egy ünnepi ételsor része is, akár a közelgő karácsonykor is eszünkbe juthat.

A diós padlizsán receptje megtalálható a blogon és a Monitor magazinban.

A másik lehetőség egy citromos szójaszószban pácolt Zelleres halfilé 

Nagyszerűsége abban rejlik, hogy tetején lévő narancsszeletek nem hagyják kiszáradni a halat, az eredeti receptben majonézzel kenjük meg a halat, ettől nehezebb lesz, így az egészség jegyében mellőztem, és ezentúl mindig így fogom készíteni. tehetjük egyben egy nagy sütőtálban egészben, vagy egyszemélyes adagokban is - ahogyan majd tálalni szeretnénk. A zellerszár még nem annyira közismert zöldségféle mifelénk, ezzel a recepttel is szeretnék kedvet csinálni hozzá, és népszerűsíteni. Nekem mindig van a kertben, vagy télen a hűtőben (ekkor már a boltból). A saláta mellett a zellerszár az amit bármivel társíthatunk.

A köret egy nem szokványos a fűszerezéstől színes-illatos rizs, és alma csatni.

Tálaláskor a kertemből szedett fűszernövényekkel, salátafélékkel,és ehető virágokkal díszítettük az ételeket.

Mindezek után remélem a résztvevők és az olvasók otthon is szívesen készítik el ezeket az ételeket, és kaptak elegendő inspirációt a további változtatásokhoz, és új dolgok kipróbálásához. Mindenkinek sok sikert, és ugyanannyi örömet kívánok hozzá, mint amennyit nekem szerzett ez a hétvégi főzés.

Mégegyszer hálásan köszönöm a lehetőséget, a szervezők és a konyha segítségét, és a vendégek 



A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr704858969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása