Hófehér amurfilé narancssárgában
2012. december 17. írta: meiszner.kati

Hófehér amurfilé narancssárgában

monitorkarácsonyimenü.jpg

Az idei karácsonyi halas ajánlatom különlegessége hogy az  ünnepi fogás.olyan mindennapos alapanyagokból készül mint hagyma, és sárgarépa. Ihletője egy hússal készülő zsidó étel a sárgarépás cimesz, Elhagyva a jellemző fűszerek,és a méz, és itt már csak a sárgarépa édessége jelenik meg. A zsályát, borsot, babérlevelet, és gyömbért használom fűszerezésként, mindegyik illik a halhoz, és segítik az emésztést,  még könnyebbé téve az ünnepi menüt. Különösen a zsálya melyet mindig tehetünk a halételekbe hogy oldja a nyálkás tulajdonságát, lévén összehúzó, görcsoldó, szélhajtó tulajdonságú. A hagyma segít eltávolítani szervezetünkből a nehézfémeket, és az élősdieket, Nagyon jól kiegyensúlyozza a fehérjében gazdag táplálkozást. Mindig azt szoktam mondani az emberek megmentője. A hurutos, megfázásos betegségekből segít kilábalni, persze ha nem eszünk ilyenkor lisztes, és tejes dolgokat. Ilyenkor, tea, leves, és a mellkasra tett pakolás formájában alkalmazhatjuk.Másik alapanyagunk a sárgarépa enyhíti a köhögést, és szintén jót tesz a tüdőknek, De ugyanúgy segít az emésztőrendszeri és húgyúti fertőzések esetén. Magas szilícium tartalma növeli a kalcium anyagcserét, és erősíti a kötőszöveteket. A manapság annyira elterjedt gyomorsavtúltengést, és gyomorégést. Fogyasszunk naponta legalább 150-200 g sárgarépát! A halnál pedig kiemelném magas omega-3 zsírsavtartalmát. Ha a táplálkozás révén szeretnénk ehhez a szükséges tápanyaghoz jutni akkor ezt hetente 200-250 g hal fogyasztásával érhetjük el.

A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő

Hozzávalók:


4 evőkanál olívaolaj

2 nagy vöröshagyma

1 kg sárgarépa

1/2 kg amurfilé

2 cm-es gyömbérdarab

1 citrom leve leszűrve

2 dl halalaplé vagy víz

2-3 babérlevél

5-6 zsályalevél

8-10 szem fekete bors

A halfilészeleteket enyhén besózzuk, a citromlével és a lereszelt gyömbér levével meglocsoljuk. Lefedve, hűvös helyen hagyjuk pácolódni.
Az apróra vágott hagymát és a vékonyra szeletelt sárgarépát külön edényben megpároljuk, majd a zöldségeket a fűszerekkel összekeverve egy nagy serpenyő vagy wok aljára fektetjük.
Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, beleteszünk némi citromlevet és gyömbérlevet, majd szűrőkanálban egyenként beleeresztjük 2-3 percre a halfilédarabokat. Ettől tiszta lesz az étel, a halat így megszabadítjuk a vértől, és részben méregtelenítjük is.
A szűrőkanálból egészben átemeljük a már kifehéredett halfilédarabokat a zöldségekre. Felöntjük a halalaplével, amely tartalmazza a szükséges sót is. Lassú tűzön gyöngyözve pároljuk 10-15 percig lefedve, majd ugyanennyi ideig hagyjuk elfőni a levét. Főtt rizst és salátákat adhatunk mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr64969081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása