A reggel elfogyasztott élelmiszerek kulcsszerepet játszanak az ember egészségi állapota szempontjából, és meghatározzák az egész napunk hangulatát. Vannak köztük olyanok melyeket éhgyomorra nem ajánlatos ennünk.
A joghurt bekerülve az üres gyomorba részben elveszíti hasznos tulajdonságait. Sokkal jobb a délelőtt folyamán fogyasztani, és mindenképpen 14 óra előtt,amíg szervezetünk aktív fázisban van. Azt se tévesszük szem elől, hogy a hideg időben még jobban megnyilvánul nyálkaképző tulajdonsága, ezzel provokálva a felső légúti betegségeket.
A banán szintén kerülendő reggel, a magas magnézium tartalma provokálhatja a kalcium-magnézium egyensúly zavarát, amely szív és érrendszeri betegségekhez vezethet.
Narancs éhgyomorra — szintén nem a legfényesebb ötlet. Reggeli fogyasztásának következtében nagy az esélye a gyomornyálkahártya gyulladás kialakulásának, és az allergiás reakcióknak.
A datolyaszilva (hurma), és a paradicsom szintén a" fekete listára" került a magas pektintartalom és a csersavtartalom miatt. Ugyanebben a listában szerepel még a füstölt, és konzervált termékek.
.
A hideg italok reggel különösen nagy stresszt jelentenek a gyomor számára, és megzavarhatják a menstruációs ciklust.
A hideg nyers zöldségek, mint uborka,káposzta, paprika irritálhatják a gyomor nyálkahártyát.
Mindig jusson eszünkbe, hogy a cukor, az éhes ember szervezetébe kerülve, váratlan folyamatokat indíthat el. A hasnyálmirigy egyszerűen nem képes a szükséges mennyiségű inzulint kiválasztani. Ennek eredménye egy anomáliás vércukorszint, és a sav-bázis egyensúly zavara.
Mindezen tények is rávilágítanak arra, hogy figyeljünk oda étrendünk összeállításánál az alapanyagok megfelelő időben, napszakban való alkalmazására.