Ezt a thai halas curry jutott eszembe amikor megláttam itt vidéken a Budaőrsi halpiactól a friss lazacot. Hogy igazából élvezhessük a thai konyhát, mindenekelőtt ne keverjük össze az erőset a fűszeressel. Az előbbi tompítja az ízeket, az utóbbi pedig gazdagabbá teszi azokat. Elengedhetetlen eszköze a thai szakácsnak a mozsár, melyben összetörve egyesíti a számunkra szokatlanul gazdag fűszerválasztékot. Tehát nem feltétlenül kell a mixerben pépesíteni a curry hozzávalóit.
A curryhoz
2 evőkanál szárított rák
1 szárított chili paprika
4 apróra vágott salott hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 szál friss fenyérfű darabolva, vagy 1 teáskanál szárított
kis szelet gyömbérgyökér darabolva
további hozzávalók
100ml mogyoróolaj
1 csokor bazsalikom levél
3 kaffer citrom levél
kis szelet galanga gyökér darabolva, vagy 1 teáskanál szárított
1 evőkanál pálmacukor
2 evőkanál halszósz
400g lazac, vagy más tengeri hal 4-5 cm-es darabokra vágva
200g sütőtök 2 cm es daraokra vágva
1-2 chili paprika kimagozva
1 laym leve
A szárított rákot leöntjük forró vízzel és hagyjuk 10 percig ázni, hogy megpuhuljon, majd a curry többi hozzávalójával együtt egy mixerben pürésítjük.
Felforrósítjuk a serpenyőben, vagy wokban a mogyoró olajat, és amikor füstölni kezd megsütjük benne a bazsalikom leveleket. Legyenek ropogósak, de ugyanakkor őrizzék meg a zöld színüket is.
A forró olajba tesszük a pépesített curryt, és addig sütjük amíg el nem kezdjük érezni.finom jellegzetes illatát. Hozzáadjuk a kaffer citrom levelet, galangát, cukrot, halszószt, chili paprikát. Kis tűzön főzzük, ha nagyon besűrűsödik, és kezd lepirulni némi vizet öntünk hozzá. Amikor összefőztük a szószt, beletesszük a hal, és a sütőtök darabokat és még 10 percig, vagyis amíg megpuhulnak a hozzávalók, főzzük.
Tálaláskor a tányérra halmozzuk a curryt és tetejére helyezzük a sült bazsalikom leveleket.
Főtt jázmin rizs adunk hozzá.