Thai curry hallal és sütőtökkel
2013. március 27. írta: meiszner.kati

Thai curry hallal és sütőtökkel

Ezt a thai halas curry jutott eszembe amikor megláttam itt vidéken a Budaőrsi halpiactól a  friss lazacot. Hogy igazából élvezhessük a thai konyhát, mindenekelőtt ne keverjük össze az erőset a fűszeressel. Az előbbi tompítja az ízeket, az utóbbi pedig gazdagabbá teszi azokat. Elengedhetetlen eszköze a thai szakácsnak a mozsár, melyben összetörve egyesíti a számunkra  szokatlanul gazdag fűszerválasztékot. Tehát nem feltétlenül kell a mixerben pépesíteni a curry hozzávalóit. 

thaicurrykis03.jpg

A curryhoz

2 evőkanál szárított rák

1 szárított chili paprika

4  apróra vágott salott hagyma

4 gerezd fokhagyma

1 szál friss fenyérfű darabolva, vagy 1 teáskanál szárított

kis szelet gyömbérgyökér darabolva

további hozzávalók

100ml mogyoróolaj

1 csokor bazsalikom levél

3 kaffer citrom levél 

kis szelet galanga gyökér darabolva, vagy 1 teáskanál szárított

1 evőkanál pálmacukor

2 evőkanál halszósz

400g lazac, vagy más tengeri hal 4-5 cm-es darabokra vágva

200g sütőtök 2 cm es daraokra vágva

1-2 chili paprika kimagozva

1 laym leve

A szárított rákot leöntjük forró vízzel és hagyjuk 10 percig ázni, hogy megpuhuljon, majd a curry többi hozzávalójával együtt egy mixerben pürésítjük. 

thaicurrykis02.jpg

Felforrósítjuk a serpenyőben, vagy wokban a mogyoró olajat, és amikor füstölni kezd megsütjük benne a bazsalikom leveleket. Legyenek ropogósak, de ugyanakkor  őrizzék meg a zöld színüket is.

thaicurrykis01.jpg

A forró olajba tesszük a pépesített curryt, és addig sütjük amíg el nem kezdjük érezni.finom jellegzetes illatát. Hozzáadjuk a kaffer citrom levelet, galangát, cukrot, halszószt, chili paprikát. Kis tűzön főzzük, ha nagyon besűrűsödik, és kezd lepirulni némi vizet öntünk hozzá. Amikor összefőztük a szószt, beletesszük a hal, és a sütőtök darabokat és még 10 percig, vagyis amíg megpuhulnak a hozzávalók, főzzük.

Tálaláskor a tányérra halmozzuk a curryt és tetejére helyezzük  a sült bazsalikom leveleket.

Főtt jázmin rizs adunk hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr885174702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása