A "sokfeladatúság" rontja a memóriát
2013. június 11. írta: meiszner.kati

A "sokfeladatúság" rontja a memóriát

A fiatalok körében egyre többen panaszkodnak hogy cserbenhagyja őket az emlékezetük, azaz sokkal rosszabb lett a memóriájuk. Sokan próbálják kezelni a zavaró feledékenységet különböző vitaminokkal. Az University of California kutatói azonban arra a következtetésre jutottak, hogy valójában pihenésre és kikapcsolódásra van szükség.


A tudósok megkérdeztek közel 18.500 18-99 korú embert. Kiderült, hogy mintegy 14%-a a megkérdezetteknek már 40 éves kora előtt megtapasztalta a feledékenységet és a gyengülő memóriát. A problémát vitaminok és nootrop szerek segítségével igyekeztek megoldani. A szakértők azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a gyógyszer nem segít, mert a rossz memória nem az agyi erek egészségi állapotával kapcsolatos, hanem a stressz és több feladat egyidejű megoldásának következménye.


A kutatók megállapították, hogy a legtöbb panasz, az információs technológiával kapcsolatos életmódot folytató, és ezen a területen dolgozó fiataloktól érkezett. Szörfözés az interneten, üzenetküldés, zenehallgatás fejhallgatón, valamint állandóan váltani egyik feladatról a másikra nem teszi lehetővé, hogy összpontosítson, csökkenti a koncentráló képességet és az emlékezetet.

A koncentráció és a memória normál működésének visszaállításához, nem tablettákra van szükség, hanem a teljes értékű pihenésre és kikapcsolódásra, hangsúlyozták a kutatók.

A hozzám fordulóknál tapasztalom gyakran, hogy problémáikat a helytelen táplálkozás mellett a "sokfeladatúság" is okozza. A felkészületlenség és a kompetencia hiányában magunkra vett feladatok sokasága, a párhuzamosan végzett munkák. Illetve, hogy azok közül képtelenek vagyunk kiválasztani a legfontosabbat.
Igyekezzünk eldönteni mi a legfontosabb számunkra, ha ebben bizonytalanok vagyunk kérjük ki tapasztalt bölcs emberek tanácsát.

kertimunkákkis01.jpg

Már a gyerekeket mint az örvény magába húzza a mai társadalmai elvárások végeláthatatlan folyama, melyet a szülők téves, a gyermek valós képességeitől elrugaszkodott elvárásai követelnek meg tőle. Állandóan olyan követelményeknek megfelelni, amely túlzott erőfeszítést kíván meg tőlünk nem lehet büntetlenül, és a szervezetünk bizonyos részei elhasználódnak, kezdik felmondani a szolgálatot.
Mindig hangsúlyozom mennyire fontos számunkra a pihenés, és ezt nem szabad elbagatellizálni, és túlhajszolni magunkat.

A természetben végzett munka, és a séta is lehet a kapcsolódás és a pihenés egyik formája. A zöld szín látványa a mozgás, az út menti növények és állatok megfigyelése megszünteti az agyban és a szemekben összegyűlt feszültséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr95355362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása