Porcsin saláta
2013. június 27. írta: meiszner.kati

Porcsin saláta

A termesztett porcsin ( Portulaca oleracea var. sativa) nálunk még a ritka zöldségek közé tartozik, viszont most már el sem tudnám aranyszínű levelei nélkül képzelni a kertemet, és a salátákat. Párolva, francia főzelékként, illetve levesnek is el szoktam készíteni, megfőzve még jobban kiemelődik a savanykás íze. Ezen kívül fontos része a nyári léböjtnek.

porcsinkis03.jpg

Tápanyagokban gazdag, jól tűri a szárazságot, és tovább megőrzi a talaj nedvességét, elnyomja a gyomnövényeket. Magas nővények, vagy gyümölcsfák alá szoktam ültetni, vagyis egyszer kell elvetni aztán már mindig május végén június elején az előző évben elszóródott magokból kikelnek az új növénykék. Ahol hasznosnak tartom ott hagyom kifejlődni.

porcsinkis04.jpg

Nagyon sok értékes nyomelemet képes magába gyűjteni a talajból és a levegőből. Fontos a vegyszermentes termesztése, mert erősen nitrogén gyűjtő. A természetes vitaminok gazdag tárháza, Különösen sok az A, C, E, és a B vitamin benne. Az Omega 3 zsírsavak bőséges forrása. Vízhajtó tulajdonságokkal bír, így segít a szervezet belső megtisztulásában.

Gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató, lázcsillapító tulajdonságát alkalmazhatjuk kívül-belül.

Terhesség idején nem ajánlott a fogyasztása!!!

Vegyes salátába is tehetjük,és elkészíthetjük önállóan,kevés olíva olajjal, citromlével és sóval megöntözve. Vastag lédús levelei igen élvezetessé teszik a fogyasztását.

porcsinkis02.jpg

A vadon termő változat (Portulaca oleracea) a kerti un. gyomnövények egyike.

porcsinkis05.jpg

Ha nem takarjuk a termőtalajt (mulccsal) a föld nem szereti ha csupaszon van és igyekszik betakarni magát. Ezzel védekezik a kiszáradás ellen, illetve hogy a szél és az eső elhordja a felső értékes humuszréteget. A talajtakarás fontos a gazdag talajélet megőrzése szempontjából is. Mindenképpen elengedhetetlen a termőerő megőrzésére, a fenntartható gazdálkodás elengedhetetlen része. Ezért ahol zöldségeket termesztünk mulcsozzunk — takarjuk a talajt —szalmával, a kihúzott gyomokkal, fűnyesedékkel, stb. ahol pedig parlagon áll ott hagyjuk a gyomokat érvényesülni!

A  vadon termő porcsint is ugyanúgy alkalmazhatjuk a konyhában és a gyógyításban mint a kerti változatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr225379931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása