Hátha a hétvégén fogunk halat, és sok lestyán nő a kertben, nos így született ez az étel. Amikor falura költöztünk, és eleinte a régi nádfedeles vályogházban laktunk, az egyik szomszédunk nagyon sok halat fogott, a másiktól meg kaptam egy óriási csokor lestyánt. A ház előtt volt az udvaron a tűzhely, és volt egy lábasom meg a wok. Ez utóbbiban forraltam vizet, beletettem a megtisztított haldarabokat, amikor megint felforrt leszedtem a habját, beborítottam alul-felül a lestyánnal, és még 15-20 percig főztem. Sót és borsot tettem bele a végén. Most ennek a maga egyszerűségében nagyon finom ételnek a keleties változatát készítettem el.
A lestyán ideális fűszernövény a halas ételekhez, mivel nyálkaoldó hatású, ezért fogyasztó teakeverékekhez is adhatjuk. A gyökerét, levelét szoktam salátákba levesekhez, rizshez adni, a magját pedig sós süteményekbe.
A lestyán igen aromás jellemző és közismert ízvilággal rendelkező növény. A gyökere adja a Vegeta a Maggi és ki tudja még hány ártalmas a kereskedelemben árusított fűszer jellegzetes ízét - amely nélkül sokan el sem tudják képzelni a levest. Inkább készítsünk otthon az ártalmas adalékanyagok nélküli fűszerkeverékeket. De még jobb ha sok-sok friss zöldfűszert használunk a konyhában.
A lestyán terhesség idején nem ajánlott, intenzív íze miatt ezt kiterjeszteném a szoptatás időszakára is.
A növény minden része méregtelenítő és vízhajtó hatású.
2 adaghoz
200-220g édesvízi friss hal
2-3 evőkanál olíva olaj, vagy mogyoró olaj
1 hagyma hosszában csíkokra vágva
2cm-es friss gyömbér csíkokra vágva
3-4 gerezd fokhagyma csíkokra vágva
1 evőkanál natúr földimogyoró
1 nagy csokor lestyán
1 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál osztrigaszósz
1/2 teáskanál pirított szezámolaj
A forró olajban átsütjük a haldarabokat, hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát, hagymát, földimogyorót, és állandóan kevergetve tovább sütjük 3-4 percig. Hozzáadjuk a durván összevágott lestyánt és ráöntjük a fél pohár vízzel elkevert szójaszószt,és osztrigaszószt , ekkor már óvatosan keverjük - mert nekem is sikerült eléggé összetörni a haldarabokat - amitől nem túl szép lett a tálaláskor. Amikor levettük a tűzről megöntözzük a szezámolajjal, és frissen tálaljuk.
Mint a fotón látszik főtt jázmin rizst, paradicsomsalátát, porcsinsalátát, pácolt gyömbért, és sárgarépa kimcsit adtam melléje.