A nyári melegben szervezetünk lehűtésére leginkább a hűtő tulajdonságú zöldségekből készült italokat ajánlom. Ilyen az uborka, saláta, zellerszár. A nyers zöldségekből gyümölcsökből frissen préselt levek egyébként is hűtenek, és enyhítik a nyári hőség hatását.
Három fontos javaslat.
- mindig frissen készítve fogyasszuk
- higítsuk ugyanannyi vízzel, mint amennyi a lé
- önálló étkezésként fogyasszuk
Az uborka értékes tulajdonsága hogy semlegesíti a méreganyagokat, tisztítja a vért, ezáltal tisztítja a bőrt. használhatjuk saláták, ital, és arcpakolás formájában. A zellerszár hűti a máj és a gyomor melegét és megszünteti a meleg állapotokat. Adhatunk a léhez sárgarépát, finom édes lessz tőle, és szintén pozitív hatással van a májra, vízhajtó, különösen ha a zöldjének is kipréseljük a levét.
Mindezen zöldségek másik fontos tulajdonsága a lúgosítás, így megszüntetik a savas vér következtében kialakult állapotokat.
A hideg italok helyett válasszuk inkább a hűtő tulajdonsággal bíró zöldségeket,! A hűtőszekrény megváltoztatta a szokásainkat nem éppen pozitív irányba, azt hisszük a hidegben eltarthatóak a főtt ételek, miközben ugyanúgy zajlanak az erjedés, és a bakteriális szaporodás folyamatai a hűtőben lévő főtt ételben csak lassabban. A lehűtött hideg italok pedig stresszt jelent a gyomor számára, ha ezeket valamilyen étkezés folyamán fogyasztjuk akkor, pedig lelassítják a táplálék emésztését.
A zöldségeket jól megmossuk, ha szükséges megtisztítjuk, egy kis szelet friss gyömbért adhatunk hozzájuk a jobb emésztésük érdekében. Levüket kipréseljük, fele-fele arányban vízzel felöntjük, és frissen fogyasztjuk.