A cukkini most már egész évben rendelkezésünkre álló zöldségféle lett. A sárga változattal még ritkábban találkozhatunk, inkább kiskertekben, biopiacon, a sima zölddel annál inkább. Bármilyen színű, formájú cukkiniből készülhet ez a krém, és nagyon gyorsan megvan, mivel csak megpároljuk és összeturmixoljuk a többi hozzávalóval.
Összehasonlítva a sült cukkiniből készült változattal, annak sokkal karakteresebb íze van, viszont a párolás egy kíméletes főzési eljárás így az így készített selymesen finom krém sokkal könnyebb lesz. Az íz pedig sokkal kifinomultabb. Summázva azért mindkét változat finom!
2 db közepes cukkini ( szeretem a vékonyabb és kisebb példányokat mert ezek biztosan magtalanok és kemények)
2 evőkanál tahini krém ( szezámpaszta)
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál olíva olaj
1-2 evőkanál friss citromlé
só
őrölt koriandermag
őrölt bors
őrölt szerecsendió
A cukkinit megmossuk vastagabb karikára vágjuk, és megpároljuk. Néhány perc alatt megpuhul. Addig egy kanál olajon enyhén megpirítom az apróra vágott fokhagymát és ezzel együtt minden felsorolt fűszert, tahinit, a megmaradt olajat, citromlevet a megpuhult cukkinihez adunk.
Botmixerrel, vagy turmixban pépesítjük, és kis tálkákban frissen sült kenyérrel, vagy az előételek között tálaljuk. Zárható üvegben 1-2 napig eláll a hűtőben,