Datolyaszilva - a szervezet számára szükséges anyagok kimeríthetetlen tárháza.
Csodálatosan egyesíti - , kálium-, magnézium- , kalcium -, vas- , jód , A-vitamin (béta -karotin ), C , PPvitaminokat.
Mik az előnyei? Datolyaszilva feltölti a szervezetet kálium sókkal , melyek olyannyira szükségesek a szív-és érrendszer számára . A datolyaszilva hasznos tápanyagai együttesen erősítik az érfalakat, csökkentve a hipertóniás kockázatokat, és normalizálja a vérnyomást.
Már a látványa is szemet gyönyörködtető - a legjobb a téli lehangoltság és a depresszió elűzésére. A datolyaszilva csodálatos narancssárga színének forrása az A-vitamin (béta-karotin) amely segít a rák megelőzésében. Az A-vitamin a legkedvezőbb hatással van a szemre, és a bőr állapotára.
Ugyanez a karotin gondoskodik a légző rendszerünkről, és megelőzi a hörgő, és tüdőgyulladást. Magas A, és C vitamintartalmának köszönhetően növeli az immunitást, ezzel megvéd bennünket a megfázásos betegségektől.
Világkörüli útjára Kínából indult, és eljutott egészen hazánkig, ahol nagyon kedveli a klímát, és gazdag terméssel hálálja meg a törődést.
Több mint 200 fajtája ismert, Japánban találhatjuk a legnagyobb fajtaválasztékot. Alapvetően megkülönböztetünk, magtalan és magos fajtákat, a csersavtartalmától függően van amelyik már keményen is édes és ehető.
A nálunk termő fajták, és a kereskedelemben árusított gyümölcsök leginkább összehúzzák a szájat, hogy ne csalódjunk benne, türelmesen várjuk meg, amíg néhány napi érlelés után tapintásra puha lesz akkor egy csodálatos aromás mézédes gyümölcsöt ízlelhetünk. Cukortartalma eléri a gyümölcs súlyának negyedét, ezért ha megeszünk két érett hurmát, már nem fenyeget az éhség. A tápláló energiájával együtt teljes értékű vitamin és nyomelem készlethez, és tengernyi élvezethez jutunk.
A mi vidékünkön is megterem, és sok kiskert dísze a csodálatos narancssárga, fényes héjú gyümölcseivel, melyek ősszel színesítik a helyi piac választékát. Október, novemberben szüreteljük, és utóérlelés után válik ehetővé. A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár.
A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár, de már nem tarthatóak el hosszú ideig.
Gyümölcsét ősidők óta alkalmazzák Kínában a különböző vese és húgyhólyag betegségeknél. A benne lévő magnézium segít kijuttatni a nátriumsókat szervezetünkből, ezzel tehermentesítve a veséket.
A datolyaszilva levelében és termésében lévő nyomelemeknek (vas) köszönhetően az anémia megelőzésében hasznos.
Napi egy gyümölcs biztosítja az idegek megnyugvásához szükséges magnéziumot, és ezzel biztosítja a nyugodt alvást. A benne lévő fruktóz és glukóz pedig gondoskodik a jó hangulatunkról.
Az összehúzó és baktericid tulajdonságának köszönhetően a kisebb égéseket és sebeket, ha a tiszta gyümölccsel bekenjük gyorsan, begyógyítja, és kellemes hűsítő hatású.
Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.
Kisgyerekeknek bőrrendellenességek esetén ne adjunk datolyaszilvát!
A vásárlásnál válasszunk minél élénkebb színű gyümölcsöt, a csészelevelei legyenek teljesen szárazak. A fekete foltok és pöttyök a kezdődő romlás jelei.
Hűvös helyen hosszabb ideig tárolható, 0-1 ºC-on 2-3 hónapig eláll. A melegben néhány nap alatt megpuhul, vagyis beérik.
Amikor teljesen puha, félbevágva kikanalazhatjuk, vagy a héját lehúzva fogyasztható. A magas csersavtartalom miatt csak rövid ideig hőkezelhető, különben kicsapódik.
ÉDESSÉG ÉS SALÁTA
A datolyaszilvából nagyszerű desszerteket, salátákat és mártásokat készíthetünk.
Lazán összekeverjük a puha érett hurmát mascarpone krémmel, némi mézzel, néhány csepp citrommal, és rózsavízzel. Ezzel az öntettel harmonizál a zellerszár, alma, és bármilyen zöldsaláta, különösen a cikória.
Datolyaszilva saláta
A félig érett hurmát lehámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, nagyon vékony lilahagyma karikákkal megszórjuk, és egy enyhén sós olíva olajos citromos öntettel meglocsoljuk.
Gyermekkorom kedvence volt a szárított datolyaszilva, annyira különleges az aromája.Sajnos mai napig nem sikerült rátalálni Magyarországon. Szárítva elveszti összehúzó tulajdonságát, és édes-mézes jellege lesz. A szárított datolyaszilva 51-70%-ban cukrokat tartalmaz (fruktóz, glükóz), 0,3-0,85 % közötti az organikus savtartalma, főleg almasav. C vitamint és ásványi sókat tartalmaz. Ezzel az összetétellel a szárított datolyaszilva nagyon hasznos a szellemi munkát végzőknek, gyermekeknek, és időseknek egyaránt. A szárított datolyaszilva a magok eltávolítása után megőrölhető lisztnek, mellyel a sütemények tésztája édesíthető.
A datolyaszilva érett terméséből sűrű szirupot, sört, likőrt főznek az éretlen termésből pedig a japánok fantasztikus szakét készítenek.
Minden gyümölcs 8 magot tartalmaz (kivéve a magtalan fajtákat), melyekben igen magas a hasznos anyagok koncentrációja.
Ki ne dobjuk hanem, serpenyőben, vagy a sütőben megszárítjuk, kávédarálón megőröljük, és ebből 3 teáskanállal 1dl vízben megfőzünk — a kávét helyettesítő italt kapunk, melynek a hatása frissítő, de nem izgat fel, és nem okoz szívdobogást.
Hogyan nevezik még a datolyaszilvát:
Hurma, kakiszilva (Diospyros kaki), lótusszilva (D.lotus),virginiai szilva (D.virginiana) Saron gyümölcs, persimon.