Aszalt szilvás rugelach teljes kiőrlésű lisztből
2013. december 09. írta: meiszner.kati

Aszalt szilvás rugelach teljes kiőrlésű lisztből

rugelachszilváskis03.jpg

A rugelach tésztája nem is olyan  régóta  készül  krémsajttal. Eredendően a zsidó konyha süteménye, melynek különböző variációi honosodtak meg, mondhatom, hogy mindegyik ellenállhatatlanul finom. Úgy történhetett hogy az Újvilágban (értsd Amerika) valamelyik cukrász krémsajttal készítette el a rugelach tésztáját. Az eredmény fenomenális lett! A tészta kívül ropogós, belül vajasan omlós. A régi receptekben tejfölt használtak, és találkoztam szintén régi receptkönyvben élesztős változattal is. Tradicionálisan kis duci kifliket formázunk, de létezik olyan is amikor téglalap formára sodorjuk ki a tésztát rákenjük a tölteléket, és mint a rétest feltekerjük. Ilyenkor még sütés előtt bevágjuk a szeleteket. A töltelékek sora szinte végtelen, aszalt gyümölcsök, lekvárok, diófélék, az újabb változatokban pedig csokoládé és karamell. A tészta mint más sok tejföllel (krémsajttal) készülő esetben az összeállítás kor puha, és odaragad a kezünkhöz. Hogy dolgozni tudjunk vele, legalább egy órára, de még jobb egy éjszakára hagyjuk hideg helyen pihenni.

Hozzávalók:

200 g puha vaj
200 g krémsajt
250 g teljes kiőrlésű liszt kétszer átszitálva
80 g finom nádcukor
4 evőkanál szilvalekvár
40 g pirított mandulaforgács
32 szem aszalt szilva beáztatva (lehet brandy vagy más alkoholos italban is)
1 bio narancs héja
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt kardamom 
2-3 evőkanál tej a megkenéshez

Elkészítés:

Házi krémsajtot szoktam használni hozzá, de állagában a Philadelphia is ugyanolyan, és az Újvilági receptekben is ez található.
Tehát a puha vajat és a krémsajtot elkeverjük, beleszitáljuk a lisztet, és a nádcukrot, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, megformázzuk és fóliába csomagoljuk. A pihentetés ideje legalább egy óra legyen. Az összeállítást robotgépben is történhet — akkor azt fogjuk összekenni nem a kezünket.

A pihentetés után két kör alakú formára sodorjuk ki a tésztát (ha nem sikerül megközelítőleg sem a kör alak, egy tányért rátéve körbevághatjuk a tésztát) A szépen megformázott gömb formát ellapítjuk, ügyelve hogy a széle sima legyen, és könnyed mozdulatokkal egy jól belisztezett felületen, a tésztát állandóan körbe forgatva sodorjuk ki, akkor szép kör alakot kapunk.


rugelachszilváskis01.jpg

A négy kör alakú tésztán elosztjuk a tölteléket, azaz megkenjük a lekvárral, és egyenletesen rászórjuk a fahéjas, kardamomos, narancshéjas cukrot, és a mandulaforgácsot. Ekkor nyolc cikkre vágjuk a kört, mindegyikre ráhelyezünk egy aszalt szilvát és a széles felétől a háromszög csúcsa felé haladva feltekerjük, és a két végét behajlítjuk (mint a croissant). Ne bánjuk ha kicsit kifolyit alekvár, sőt a  feltekeréskor, még szét is kenődhet, a tekercsek felületén - sütés után annál finomabb lesz. Sütőpapírral lefedett sütőlapra helyezzük, megkenjük tejjel. A tetejét is megszórhatjuk cukros fahéjjal, vagy mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

rugelachszilváskis02.jpg

Hagyjuk 10 percig a sütőlapon hűlni, majd óvatosan egy rácsra kiszedve hagyjuk teljesen kihűlni.

Másnap a legfinomabb (ezért javaslom rögtön dupla adagot készíteni belőle)

Sárgabarackos változat tölteléke:

4 evőkanál sárgabarack lekvár, 32 szem aszalt sárgabarck, 40 g dió. fahéj és kardamom.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr505682442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása