Bimbós kel — Kelbimbó — Brüsszeli káposzta — Brassica oleracea convar. gemmifera
Aki még nem látott bimbós kelt, biztosan megszereti ezt a kis diónyi káposztát, ugyan némely fajtája tápanyagban gazdag talajban akár tojásnyi méretűre is megnőhet. A hosszú tenyészidejű fajtát szoktam vetni mert ez jobban eláll a téli időszakban.
Főzéskor kifejezetten erős káposztaillatot (van akinek esetlegesen ez már szag) áraszt, a keresztesvirágúakra jellemző magas organikus kén kapcsolatok miatt. Az biztos hogy a káposztafélék közül a legtöbb fehérjét, és szénhidrátot tartalmazza, ezen kívül gazdag klorofil forrás, ami a téli időszakban igazán ránk fér. Ugyanezen összehasonlításban legmagasabb a foszfortartalma. Káliumsók, magnézium, vas, ugyanúgy mint a B1 vitamin és a folsav, tekinttében rekorder a káposzták között.
Stimulálja az immunrendszert, , gátolja az érelmeszesedés kialakulását, víz és epehajtó.
Általános erősítő, méregtelenítő, meggátolja a fertőzéseket.
Mindezen tulajdonságainak köszönhetően értékes táplálék, ajánlott a mell, vastagbél, méhnyak rák megelőzésére. Sebészeti operációk utáni étrendben, mivel stimulálja a sebgyógyulást. gazdag ásványi anyag tartalma és különösen a káliumsók miatt egyik legfontosabb táplálék a szív és érrendszeri betegségeket megelőző étrendben. Az ischaemiás szívbetegség, cukorbetegség, álmatlanság, felső légúti betegségek, hörgőgyulladás esetén ajánlott a fogyasztása.
Nyersen, főzve, sütve, savanyítva, rakott ételekben, vagy csak egyszerűen megpárolva fűszeres vajjal, vagy olajjal leöntve egyaránt elkészíthetjük.
Nem ajánlatos sokáig főzni, mert megjelenik egy intenzív a kéntartalom okozta íz, amely akár el is ronthatja a vele készült ételt.