Édességek rizsből
2014. február 24. írta: meiszner.kati

Édességek rizsből

Sáfrányos rizs

A sáfrányos rizs édes változatát készíthetjük almával, vagy mazsolával, először vízben főzzük meg a rizst és utána, ha a tejes változat mellett döntünk, felönthetjük annyi tejjel amennyi egy ujjnyira ellepi. Megjegyzem a tejjel sokkal nehezebben emészthető. A fűszerek a sáfrány, fahéj és a kardamom teszi ünnepélyessé a rizst. 

sáfrányos rizs 01.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz

5-6 sáfrányszál
1 evőkanál víz
6 evőkanál basmati rizs
1 evőkanál ghí, vagy vaj
1 evőkanál mazsola
3-4 fahéjdarab 
3-4 kardamom
forró víz

A rizst megmossuk, amíg tiszta nem lesz a vize, és beáztatjuk 20 percre, majd leszűrjük. Beáztatjuk a sáfrányt az evőkanál vízbe legalább 10 percre .
Felmelegítjük a ghít egy lábosban, beletesszük a babérlevelet, fahéjat, és a kardamomot, és egy percig átforrósítjuk a fűszereket, aztán hozzáadjuk a rizst, azt is állandóan kevergetve 2 percig forrósítjuk. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy egy ujjpercnyire ellepje a rizst, kicsi tűzön lefedve 15 perc alatt puhára főzzük. 
Azt, hogy megfőtt a rizs, kóstolás nélkül is nagyszerűen ellenőrizni tudjuk. A két ujjunk között szétnyomjuk a rizsszemet, és ha nem kemény a közepe, akkor elkészült.


Sütőtökös rizs

Az édességet elsősorban a mazsola  adja, mellette a sütőtök, ezt viszont a mennyiségükkel tudjuk szabályozni. Inkább a tej amitől egyértelműen  édességről van szó (laktóz érzékenyek rizstejjel, vagy mandulatejjel készíthetik) Ezt az ételt legjobb egy személyes sütőtálakban készíteni, így  külön-külön  egyenesen tálalni tudjuk a sütőből.



Hozzávalók 2 adaghoz

6 evőkanál basmati rizs
300g sütőtök lereszelve
1 evőkanál mazsola
½ teáskanál kurkuma
½ teáskanál reszelt gyömbér
400ml tej
10g vaj

A rizst félig megfőzzük, hozzákeverjük a nyers lereszelt sütőtököt, mazsolát, kurkumát, gyömbért. Kivajazzuk a sütőtálat, beletesszük a kapott keveréket, és felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje. A tetejére vajdarabkákat szórunk.

Vigyázzunk, mert sülés közben  megemelkedik a tej, ezért ne rakjuk tele a tálat, hagyjunk legalább 2-3 ujjnyi szabad helyet a pereméig. 180 ºC-os sütőben 20-30 percig sütjük.

 

 Plov aszalt gyümölcsökkel

Nálunk a torták, és  különleges sütemények számítanak  ünnepi édességeknek,  a  bejgli, mézeskalács, húsvéti kalács a meghatározó az adott alkalomkor. Más konyhákban a fahéj, szegfűszeg, kardamom, a mandarin és narancshéj illata, illetve az aszalt gyümölcsös sütemények, és a rizs szimbolizálják a gazdagságot, és ezáltal az ünnepet. Ennek egyik képviselője, az ezekkel a hozzávalókkal készülő plov,  A klasszikus plovról az üzbég, vagy az azeri konyha, és többnyire a bárány juthat eszünkbe, most viszont egy édes, húsmentes  változatát készítettem el és ajánlom az ünnepi étrendbe. A közép Kelet neves plov receptjeiben közös vonás az elkészítés módja, a hozzávalók terén  viszont nagy a változatosság tájegységekként, vagy akár városonként találhatunk egy-egy neves plov receptet. A plov általában az ebéd elengedhetetlen része, egy pergős rizskása, hússal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel, és néha hallal. 

Mivel a plov jelentős részét a rizs adja ezért az elkészítésének minőségétől, függ az egész étel íze.

A plovnál a rizsfőzés művészete abban rejlik, hogy nem főzzük szét, nem lesz kása belőle, vagyis nem ragad össze, hanem minden rizsszem egészben marad, mégis puha. A plovhoz a hosszú, a végén elkeskenyedő szemű rizs a legmegfelelőbb. (A basmati rizst szoktam használni hozzá). Az elkészítés fontos része hogy jól megmossuk a rizst, 20 percre beáztatjuk, majd szűrőkanálban leszárítjuk. Az aszalt gyümölcsöket pedig legalább 2 órára beáztatjuk, vagy egy éjszakára. A plov színét a hozzáadott sáfrány adja meg, ennek hiányában kurkumát is használhatunk, a színe majdnem ugyanolyan lesz. (itt nem ismerek magamra milyen könnyen lehet kompromisszumokra jutni!)

Ez a fűszeres aszalt gyümölcsös rizs bátran lehet egy külön étkezés, vagy vacsora, a rizs tisztító tulajdonságának köszönhetően a túlterhelt szervezet hálás lesz érte. Készítésekor csodálatos fűszerillat betölti a konyhát, és amikor a főzés  végén levesszük a fedőt az egy fenomenális illatélmény! 

karácsonyi plovkis02.png

 fotó: Szeiler Gábor

 

Hozzávalók 4 adaghoz: 

100 g mazsola
100 g aszalt sárgabarack
100 g aszalt szilva
100 g dió
200 g rizs
2  evőkanál vaj
1  fahéjrúd
5-6  szegfűszeg
2-3  kardamom
5-6 szál sáfrány

Az aszalt gyümölcsöket legjobb már előző nap beáztatni, ha erre nem gondoltunk akkor meleg vízbe áztassuk be, legalább 20-30 percre.
A rizst jól megmossuk és beáztatjuk 20 percre, majd egy szűrőkanálban hagyjuk lecsöpögni.
A diót összevágjuk. A sáfrányt beáztatjuk 2 evőkanálnyi meleg vízben.

A vajat felolvasztjuk, beletesszük a fűszereket, a diót, és 1-2 perc pirítás után az aszalt gyümölcsöket. Amikor már l érezzük a sok finom illatot,és átsütöttük az így kapott alapot, rászórjuk a rizst, elsimítjuk, és felöntjük óvatosan az edény széle mentén, hogy össze ne keveredjen, az alap, meg a rizs. A víz két ujjnyira lepje el a rizst. Amikor már a víz a rizs réteg szintjéig elfőtt, ráöntjük a sáfrányos vizet, és egy tányért fordítunk a tetejére, és jól záródó fedővel lezárjuk a főzőedényt. Ezután még 10 percig kis tűzön főzzük. A tűzről levéve semmiképpen se vegyük le a fedőt , még hagyjuk utó duzzadni legalább 10 percet.
Melegen és hidegen is tálalhatjuk. Először a rizst szedjük a tányérra és utána ráhalmozzuk a fűszeres aszalt gyümölcsös alapot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr535831173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása