A hüvelyesek, babfélék azonkívül, hogy fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat tartalmaznak és ezáltal táplálóak, számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkeznek. A babfélékben lévő fehérje elősegíti a kiegyensúlyozott szexuális életet, és és a test, különösen az agy helyes fejlődését. Mivel a bab vese alakú így jó hatással van a vesékre - mondja a kínai gyógyászat. Minden babféle vízhajtó és szárít. Különösen a fekete bab, és a fekete szójabab, derékfájás, térdfájás, terméketlenség esetén alkalmazható, de nem csak a férfiakon segít, hanem csökkenti a menopauzás hőhullámokat is. A gombásodásra, vizenyőre, hízásra hajlamos egyének állapotát kiegyensúlyozza.
Sokan viszont nehezen vagy egyáltalán nem tudják megemészteni a babféléket. Ennek egyik oka a babhéj, melyet a keleti konyhákban eltávolítanak. Vagy még a nyers hüvelyes hántolásával, lásd vörös lencse, hántolt mungó bab, vagy a megfőtt babféle héjának lehúzásával, például a csicseriborsó, vagy a lóbabok esetében.
Gyakran a gázosodás okozója, a helytelen társítás. Mindenképpen kerüljük a bab és káposztafélék egy étkezésen belüli fogyasztását.
Mindig áztassuk be a babféléket legalább egy éjszakára nagy mennyiségű vízben, és tegyünk bele egy teáskanál étkezési szódabikarbónát. Másnap ezt a vizet kiöntjük és a babot friss vízben tegyük fel főni!
A babételeket mindig a főzés végén sózzuk!
Sokat segít a babfélék emésztésében a római kömény, édeskömény, koriander, kakukkfű, bazsalikom, tárkony. Ezek a fűszerek igen kellemes meghatározó ízt is adnak az ételnek.
Könnyebb a babfélék emésztése ha egy kis darab tengeri algával főzzük együtt őket. A szójaszósz, miszó szintén jó emésztés segítő ízesítő.
Az olajok és a ghí is jobban emészthetővé teszik a babféléket.