Honnét kerül asztalunkra a garnélarák?
2014. március 17. írta: meiszner.kati

Honnét kerül asztalunkra a garnélarák?

A rákfélék már elég régóta szerepelnek az étrendünkben, és mint különlegesen finom, és egészséges termékként közismertek. Nézzük a garnélarák  milyen hatással lehet az egészségünkre, hasznos egyértelműen, vagy vannak ártalmas tulajdonságai is. Együnk vagy ne együnk garnélarákot, ez itt a nagy kérdés. ( nem azoknak akik már eddig sem fogyasztottak rákféléket).
Inkább a természetes élőhelyükhöz kapcsolódó területeken javasolt a fogyasztásuk, ugyan már a garnélahalászat is jelentősen felborítja az ökológiai egyensúlyt. A tengerpartoktól távoli városokban jobb ha többnyire más termékeket tartalmaz az étrendünk. A mesterségesen, halgazdaságokban termesztett rákok olyan vegyszerekkel kezelt medencékben élnek mint karbamid, szuperfoszfát. Ha pedig a tengerparti sávban találhatóak, akkor az ár-apály frissíti a vizüket, és minden keletkezett hulladék kimosódik a tengerbe. Ezen kívül a rákfélék kapnak antibiotikumot, peszticideket, nátrium trifoszfátot, nátronlúgot (amely nem azonos az étkezési szódabikarbónával).

A termesztett rákféléket gyakorlatilag nem vizsgálják, és nem ellenőrzik hogy veszélyesek e az emberi szervezet számára. A medikforum információi szerint amikor megvizsgáltak egy szállítmányt, 162 féle baktériumot találtak, melyek ellenállóak voltak tíz különböző antibiotikummal szemben.
Szintén nagyon szomorú, hogy a garnélarák-termelése illetve garnélarák-tenyésztés a tengerek ökológiai állapotában igen nagy kárt okoz.
Egy kilogramm garnélarák előállításához, körülbelül tíz négyzetméternyi mangrove erdőt vágnak ki, majd a föld mintegy 10 évig lepusztult, és nem használható még több mint 40 évig.
A szakértők ezt ahhoz hasonlítják mint amikor buldózerrel letarolják az erdőt, hogy megfogjanak egy madarat ( - elég barbár hasonlat).
A becslések szerint egy garnélarák halászhajó, egy kilogrammnyi fogással, kettő-tíz kilogrammnyi tengeri élőlényt képes elpusztítani.

Tekintve ezeket a barbár halászati, és előállítási módokat, lehet, gyakrabban lemondanunk garnélarák vásárlási és fogyasztási szokásainkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr445866442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2014.03.19. 19:49:04

Ez szóról-szóra igaz - sajnos :( Ami pedig még elkeserítőbb, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Nem csak a garnélát, egy sor más puhatestűt plusz halféléket is hasonló módszerekkel tenyésztenek, és akkor még nem beszéltünk az iparilag tenyésztett szárnyas-sertés "előállítási" módjairól...
süti beállítások módosítása