Datolyás háromszögek
2014. március 21. írta: meiszner.kati

Datolyás háromszögek

datolyástáskakis02.jpg

A háromszög alakú süteményeket, eredetileg mákkal, majd aszalt szilvával, vagy szilvalekvárral töltötték.  A Purimra készített Hámán táska ugyanúgy elrejti a tölteléket, mint ahogyan Isten beavatkozása is rejtve volt (és van) az emberek elől. Ezért szinte teljesen összefogjuk a háromszögletűre formált tésztát. Omlós vajas tésztával készül, de ettem már  kelt tésztával is készített változatát is, akkor jobban szétnyílhatnak a táskák. Maradva a Közel Kelet világánál, szezámmagból és datolyából készítettem a töltelékét.  

Mivel ez egy linzertészta a datolyás töltelékkel, más formát is választhatunk hozzá, lehet a négyszögletestől az amorf, azaz éppen ahogy sikerült változatokig, ez az élvezeti értékét mit sem csökkenti. Amennyiben  teljes kiőrlésű lisztből készítjük, számítsunk rá hogy nagyon fog morzsálódni.

Hozzávalók
400 g liszt (fele vagy az egész lehet teljes kiőrlésű liszt)
250 g vaj
50 g finom nádcukor
2 tojássárgája
1 evőkanál citromlé
400 g datolya kimagozva
50 g szezámmag
1 evőkanál vaj

1.   A vajat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és tojássárgáját, és összegyúrjuk, majd néhány órára betesszük a hűtőbe.
2.    A vajat felmelegítjük egy serpenyőben, beletesszük a szezámmagot, és 3.4 percig kevergetve pirítjuk, majd beletesszük a datolyát és tovább keverve kis tűzön pírítjuk, amíg egy pépes puha massza nem lesz. Vigyázzunk meg ne égjen! Hagyjuk kihűlni,majd kézzel kis golyókat formálunk belőle.

3.    A tésztát kisodorjuk, és egy forma, vagy pohár segítségével köröket vágunk ki belőle.

4.    Minden körre egy datolyagolyót helyezünk


5.  Háromszögletű homentasokat formálunk (kép az aszalt szilvás hámán táska receptből)

datolyástáskakis01.jpg

6.    Kikent sütőlapra helyezzük a táskákat, és közepes tűzön megsütjük. (a hőfoktól függően 25-30 perc).

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr995871772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása