Érlelt paradicsom saláta
2014. július 10. írta: meiszner.kati

Érlelt paradicsom saláta

 

pariszószossali03.jpg

Vigyázat függőség alakulhat ki már az első kóstolás után. Mindenhez fogyaszthatjuk, étkezés előtt, után, és közben.  Az érlelés igen rövid idő alatt megtörténik, egy kis praktika segítségével, és már másnap élvezhetjük ezeket a fantasztikus paradicsomokat. Természetesen napról napra egyre finomabb lesz, a szószban pedig mártogathatunk más zöldségeket is, salátaleveleket, zöldhagymát, paprikát, vagy megöntözhetünk vele egy üde mentás saláta keveréket.

pariszószossali04.jpg

Hozzávalók:

2 kg paradicsom

1dl olíva olaj

1 dl 5 vagy 6 %-os természetes ecet

2 piros  vastaghúsú paprika

2 db zöld vastaghúsú paprika

2-3 chili paprika (attól függően milyen erősre szeretnénk készíteni)

1-1 csokor petrezselyem zöldje, kapor, és koriander zöldje

1 egész  fokhagyma

2 evőkanál cukor

2 evőkanál só

frissen őrölt fekete bors

2 db 1,5 vagy 1,7 literes üveg

A megtisztított paprikákat, fokhagymát egy mixerben  pépesítjük hozzáadjuk az összevágott zöldfűszereket, és a többi ízesítőszert.

pariszószossali02.jpg

A paradicsomoknak kivesszük a csumáját, és negyedekbe vágjuk. Szépen az üvegbe rakjuk, rétegenként megöntözve a fűszeres szósszal. A tetőt rácsavarva fejjel lefelé betesszük a hűtőbe, így már másnap fogyasztható. Néhány nap múlva a paradicsom héja már magától elválik, és  az összeérett szósz teljesen átjárja.

pariszószossali01.jpg

A koriander zöldjét ha nem szeretjük, vagy nem sikerült beszerezni őrölt koriander maggal pótolhatjuk. Ízben különbözik, de tulajdonságaiban szinte ugyanaz mint a zöld változat.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr756495571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kishawa 2014.07.13. 17:06:17

Ez kurva jó, a korander magról: "Ízben különbözik, de tulajdonságaiban szinte ugyanaz mint a zöld változat." Vajon mire gondolt a szerző? Az íze, a színe, az állaga más, ez kiderült. Mi a franc ugyanaz? Az íz mint olyan ráadásul elég meghatározó az ételeknél. (A "zöld változat" kifejezés amúgy levelet jelent)

meiszner.kati 2014.07.13. 17:19:09

@kishawa: A szerző a koriander mag friss zöld változatára gondolt, amely a koriander zöldjével azonos tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran a növények különböző részei egyedi sajátosságokkal rendelkeznek. Ezért a fitoterápiában megkülönböztetjük a levelet, szárat virágot, magot, kérget, gyökeret, és gyöktörzset. A koriander zöldje és magja ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, és egyező a hatásuk. Mindegyik hűt, diaforetikus, vízhajtó, és szélhajtó. És nagyon jól alkalmazhatóak az emésztőrendszeri problémák esetén amikor a legtöbb fűszer ellenjavasolt.

társasházkezelő 2014.08.03. 22:04:14

A kérdésem az lenne, hogy meddig áll el,mennyivel előbb tudom elkészíteni.
Illetve az, hogy el lehet-e tenni télre ezt az ízt valahogy?
Köszönöm

meiszner.kati 2014.08.03. 22:15:18

@társasházkezelő: Eddig Karácsonynál tovább nem volt alkalmam kipróbálni (mindig elfogy addigra) és a hűtőben szoktam tartani. Az a tapasztalatom hogy idővel megpuhul a paradicsom, de így is nagyon finom szokott lenni.
süti beállítások módosítása