A francia konyha még a burgonyapüréből is képes valami különlegeset alkotni. Amikor azt hiszed csak egy krumplit eszel és valamilyen varázslatos ízek bontakoznak ki a szádban. szinte hihetetlen élmény. Elkészítése semmivel sem bonyolultabb a szokványos krumplipürénél, sőt csak egy villával durván összetörjük a főtt burgonyát és belekeverjük a titkos hozzávalót.
A burgonyának többnyire a negatívumait szokták emlegetni,elfeledve a mértékletességet és a szétválasztó étrendet ezeket figyelmen kívül hagyva valóban nem sok jó származik belőle. Viszont önmagában, vagy más zöldségekkel együtt már tudnak érvényesülni a pozitívumai. Valóban nem javaslom mindennapos ételnek, és a kismamáknak végképp ritkán ajánlanám. Viszont nagyon jó a sportolók étrendjében mivel kész cukor formájában sok szénhidrátot tartalmaz. Főleg akik nem rágják meg alaposan a többi szénhidrátot hogy meg tudják emészteni, számukra a burgonya egy ideális energiaforrás.
A darabos burgonyapüré hozzávalói 2 adaghoz:
1/2 kg burgonya
5 dkg vaj
2 evőkanál olíva olaj
egy csokor petrezselyem zöldje
1/2 citrom leve
A megtisztított darabokra vágott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük., és leszűrjük.
Egy kis serpenyőben megmelegítjük az olajat, és felolvasztjuk a vajat, hagyjuk hogy éppen csak elkezdjen pirulni, ezt rögtön érezzük az illatán és láthatjuk hogy kezd barnulni, ekkor beledobjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, átforgatjuk és hozzáöntjük a leszűrt citromlevet.
Összeforraljuk, és ráöntjük a megfőtt burgonyára. Egy villával durván összetörjük. Tulajdonképpen egy köztes állapot a tört burgonya és a burgonyapüré között. Még melegen két kanállal megformázva tálaljuk.
Salátával önálló ételként is fogyaszthatjuk!