Padlizsánlekvár
2014. augusztus 02. írta: meiszner.kati

Padlizsánlekvár

Amikor először termesztettem kis termésű padlizsánfajtákat, döbbenten láttam, hogy a megszokott padlizsánbokor méreteit már többszörösen túlhaladva, másfél méter magas összefüggő padlizsánerdő alakult ki a kertemben. Következő meglepetés akkor ért, amikor elkezdte ontani a terméseit, és a megszokott bokronkénti 5-6 padlizsán helyett néhány naponta termett ennyit. Ekkor elkezdtem keresni a kis padlizsánok felhasználási és tartósítási lehetőségeit, lévén, hogy a környékünkön még nem ébredt fel a tudatos vásárlók hada, így nem volt vevő a rengeteg bio padlizsánra 
Na ekkor készítettem először lekvárt a padlizsánból.



 

Padlizsánlekvár

1kg kis padlizsán
500-600g bio nádcukor vagy pálmacukor
400ml víz
10 szem szegfűszeg
1 fahéjrúd
1cm-es tisztított gyömbér vékony szeletekre vágva
1 bio citrom leve és héja

A cukorból a fűszerekkel együtt a kimért vízmennyiséggel szirupot főzünk. 
A padlizsánokat bő vízben 10 percig előfőzzük, és beletesszük a forró szirupba, ahol másnapig állni hagyjuk. Ezt a tartósítási módszert „húzatásnak” nevezik, és akár 5-7 alkalommal is megismételhető. Minél többször ismételjük, annál jobban átitatja a szirup a termést.   Kivesszük a padlizsánokat, a szirupot felforraljuk, valamennyire be is sűrítjük, visszatesszük a padlizsánokat és megint másnapig, állni hagyjuk. Harmadszor is felforraljuk a leszűrt szirupot, beletesszük a padlizsánokat és kis tűzön 10-15 percig főzzük, belekeverjük a citromlevet, és a lereszelt citromhéjat üvegekbe töltjük, melyeket másnapig száraz dunsztba hagyunk kihűlni.

Ez a lekvár bármilyen zsenge (amelynek még nem barnák a magjai) padlizsánból elkészíthető!

A padlizsánból tartósításának másik módja  és egyben kedvencem a gyökérzöldségekkel és dióval töltött kis padlizsánok. Ehhez hasonlót lehet kapni az arab és török élelmiszerboltokban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr256567449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2014.08.03. 22:03:57

Pucolatlanul, egészben a padlizsánt? Nehezen tudom elképzelni, hogy azt átitatná a szirup.

meiszner.kati 2014.08.03. 22:10:40

@HgGina: Ezek 5-6 cm-es zsenge padlizsánok, a héjuk vékony és a forró szirupban rögtön megpuhul, ugyanúgy mint a sárgabarack, cseresznye, vagy az alma. A nálunk leggyakrabban kapható padlizsánok közül a "Violetta lunga" fajta és a fehér padlizsán talán a legalkalmasabbak ehhez a recepthez.
süti beállítások módosítása