Szilvás lepény teljes kiőrlésű lisztből
2014. augusztus 18. írta: meiszner.kati

Szilvás lepény teljes kiőrlésű lisztből

szilvaslepénykis03.jpg

Minden évben eljön a szilvás lepény várva várt időszaka. A fahéjas ízű sült szilvák egy vékonyra nyújtott kelt tésztán az egyszerűség csodálatos példája. Viszont egyáltalán nem nevezhető szegényes eledelnek, pedig a szilva a legolcsóbb gyümölcsök közé tartozik. Mostanában minden vendég elé ez kerül, és szinte egytől egyig elkérik a receptjét. Ez annak az egyértelmű jele ha nagyon ízlett valami. Minél vékonyabbra készítjük a tésztáját annál ropogósabb lesz. A vastagabb tészta viszont puha , és nagyokat lehet harapni belőle. Rajtunk a választás sora nagyobb sütőtálon vékonyra nyújtva, vagy kisebben vastagon hagyva szeretnénk élvezni a tésztáját. A kelt tészta és a gyümölcs, azaz a gyümölcsös kelt tészta egyébként  a nyári sütemények közül mindig teljes sikert arat. A főzés közbeni megfelelő időzítéssel könnyen és gyorsan elkészül az összeállítása  pedig egy nagyszerű kirakós játék szilvából. 

A sikerhez fontos
•    hogy friss élesztőt használjunk
•    minden hozzávaló legyen szoba hőmérsékletű, ehhez időben vegyünk ki mindent a hűtőszekrényből 
•    meleg helyiségben dolgozzunk, amit nyáron nem lesz nehéz kivitelezni.
•    jó minőségű lisztet használjunk, amelyet mindenképpen szitáljunk át.

Hozzávalók 

250 g  teljes kiőrlésű liszt
30 g élesztő
2 evőkanál bio barnacukor
50 ml tej és annyi langyos víz, hogy lágy tésztánk legyen
80g vaj felolvasztva és szoba hőmérsékletűre hűlve
csipet só
1 kg kimagozott ízletes szilva, mert az ízetlen, vagy éretlen szilvából lehangoló eredmény várható
2-3 evőkanál bio barna nádcukor
1-2 teáskanál fahéj
 

szilvaslepénykis01.jpg


1.    Amikor a hozzávalók már szobahőmérsékletűek átszitáljuk a lisztet, egy nagy tálba.
2.    A tejet kicsit felmelegítjük. Azért kell nagyobb edény ehhez, mert ebben fogjuk keleszteni az élesztőt, és sok bonyodalmat okozhat, amikor kikel az edényünkből.
3.    A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, és kevés lisztet és cukrot adunk hozzá, ezekkel simára keverjük, letakarjuk egy ruhával, és 20-30 percig kelesztjük. A kelesztés időtartama függ az élesztő minőségétől, és a helyiség hőfokától, ezért többször megnézhetjük közben.
4.    A liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sót, egy mélyedést csinálunk a közepébe, és ebbe öntjük a megkelt élesztőt, majd elkezdjük dagasztani. Amikor összeállt a tészta, fokozatosan adagolva a vajat, azt is beledolgozzuk. A dagasztást végezhetjük dagasztógéppel is eddig a fázisig, ezután mindenképpen javaslom pár percig kézzel kidolgozni a tésztát.
5.    Az edényt letakarjuk egy olajozott fóliával és kelesztjük, amíg a kétszeresére nem nő, ez kb. egy óra. 
6.    A megkelt tésztát átdagasztjuk, gyúródeszkán kinyújtjuk egy sodrófa segítségével (ha nincs, megteszi egy üveg is) majd óvatosan áthelyezzük a sütőlapra, vagy tepsibe, amíg előkészítjük a gyümölcsöt addig kel a tésztánk is, ez kb 10-15 perc.
7.    A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk.
8.    A tésztára  szépen sorban egymást félig fedve héjával lefelé, rárakjuk az előkészített szilvát. A tetejét megszórjuk a fahéjas cukorral.
9.    180 ºC-os sütőben 45-50 percig sütjük.

szilvaslepénykis02.jpg

10.    A sütőből kivéve kicsit állni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr546612517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása