Sült tofu és paprika
2014. augusztus 23. írta: meiszner.kati

Sült tofu és paprika

sülttofukis03.jpg

A tofu hűtő tulajdonságának köszönhetően az egyik legjobb nyári fehérjeforrás. Télen alapos főzéssel, erős fűszerekkel, gyömbérrel tudjuk ezt a tulajdonságát ellensúlyozni. A szívbetegség magas vérnyomás tüneteinek csökkentésére fogyasszunk tofut, de sose essünk túlzásokba, itt is legyünk mértékletesek, túlzott fogyasztása ugyanis gyengíti a vesét és a mellékvesét. A szójabab az agyat tápláló lecitin gazdag tárháza. A szójabab segít a menstruációt megelőző tünetek, és a menopauza alatt jelentkező problémák ellen.

Mindezek mellett gondoljunk bele a szója egy lúgosító fehérjeforrás!

Az ételmérgezések, lázas állapotok kitűnő házi szere!

A tofu rendkívül sokoldalúan elkészíthető alapanyag!

Ennek a receptnek az elkészítéséhez az ihletet a kis zöld paprikák adták. Amikor megláttam dobozolva az egyik nagyáruház zöldségei között, rögtön ez a Japán összeállítás jutott eszembe. Nagyon egyszerű elkészíteni, ugyanakkor rendkívül elegáns étel. Egyetlen dologra kell odafigyelni, nevezetesen nehogy túlsüssük a tofut vagy a paprikát. No meg a tálalás - mindenképpen forrón azonnal történjen, mert a sült tofu így a legfinomabb!

sülttofukis01.jpg

Még a paprikákról néhány szót ejtenék. "Padron" néven grill mini paprikaként kapható és Spanyolországból származik. Termesztése már hazánkban történik. Az embernek valóban vannak kötődései de erről a zöldségek mit sem tudnak, vagyis nekik nincs nemzetiségük esetleg származásuk. Inkább kötném a zöldségeket ételekhez, konkrét receptekhez. Szóval nálam ez a kis zöldpaprika egy Japán tofus összeállításban szerepel.

Hozzávalók:

4 vastag szelet tofu

1 teáskanál kukorica keményítő

6 db kis zöldpaprika

hidegen sajtolt olaj vagy repceolaj a sütéshez

1 evőkanál szójaszósz

1/2 evőkanál fehér rizsecet

A tofuszeleteket papírtörlőbe csomagoljuk és fél órát hagyjuk szikkadni. Meglátjuk mennyi nedvesség van benne, amely a sütésnél felesleges, ezért ily módon eltávolítjuk.

A mártogatóhoz kis tálkában összekeverjük az ecetet a szójaszósszal.

sülttofukis07.jpg

A tofut kicsomagolva a papírból kis hasábokra vágjuk, a keményítőt ecsettel rásimítjuk, és a felmelegített olajban minden oldalról szalmasárga színig sütjük. Papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat felszívja.

sülttofukis02.jpg

A kis paprikákat hosszában 3-4 helyen bevágjuk, és ugyanabban az olajban átforgatva minden oldalról néhány másodpercig sütjük, majd szintén a papírtörlőkre kiszedjük.

sülttofukis06.jpg

Egy tálban elrendezünk 3-4 sült tofudarabot és 2-3 sült paprikát és a mártogatóval feltálaljuk.

Amennyiben nem szeretnénk olajban sültet fogyasztani hanem valamilyen kíméletesebb eljárással is megelégednénk, akkor a tofuhasábokat és a paprikát megsüthetjük a sütőben, vagy grillezhetjük.

lazacosrizslabdákkis05.jpg

A  teljes ebéd menüje:

Miso leves shiitake gombával és wakame algával

Sült tofu s paprika

Lazacos rizsgolyók

Savanyított uborka

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr676626203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása