A paradicsom ettől a kis fonnyasztástól teljesen új jelleget kap, semmi savasság , és puhán édessé válik. A mesterfogás a sózás, borsozásban rejlik. A nyers és hőkezelt zöldségekből összeállított saláták tartalmasak, ezért kisebb adagokkal számoljunk. Lehet egy könnyű ebéd, vagy vacsora, vagy sajt nélkül vidámmá varázsolja a tehermentesítő napot (ez az a nap amikor a lehető legkönnyebben étkezünk, csak friss zöldségleveket, almát, vagy könnyű salátákat fogyasztunk, és a szokásosnál többet mozgunk)
Hozzávalók 2 adaghoz
6 db paradicsom, a legjobb a közepes kerek "mindenhol kapható" fajta
2 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
olíva olaj
1 marék rukkola levél
1 marék mindenféle színű és ízű bazsalikom levél
5-6 szál petrezselyem zöldje
1-2 szál zeller zöldje
fél saláta
olíva olaj
1/2 citrom leve vagy balzsamecet
só
frissen őrölt bors
kecske feta sajt, vagy más fehér sajt
A paradicsomokat négybe vágjuk és kivesszük a magos-leves közepüket. Egy sütőtálba szépen sorba rakjuk a paradicsomgerezdeket, mindegyikre teszünk egy szelet fokhagymát, meglocsoljuk olíva olajjal, rászórunk néhány kakukkfű ágat, és amitől elveszti asavasságát sózzuk,borsozzuk. Mindössze 10-15 percre betesszük a 100 °C -os sütőbe.
A megmosott leszárított zöld leveleket összevágjuk, elrendezzük egy tányéron, szépen elosztjuk rajta a paradicsomgerezdeket és a kis darabokra vágott sajtot, megöntözzük az olíva olajjal, és kedvünk szerint választunk a citrom és a balzsamecet között,amelyiket kívánjuk azzal megöntözzük, majd befejezésképpen sózzuk, borsozzuk.
A teljes ebédhez még hozzátartozott egy kis sült padlizsán, egyébként ezt el tudom képzelni a salátába keverve is, és egy erős paprikakrém .