A böjtölés lelki aspektusai avagy a lelki "méregtelenítés"
2014. szeptember 25. írta: meiszner.kati

A böjtölés lelki aspektusai avagy a lelki "méregtelenítés"

A böjtölés nem csak fizikai,avagy  testi síkon történik. Párhuzamosan, akár a böjt második napján már jelentkezhet a  lelki megtisztulás. Amikor egyedül böjtölünk mindenképpen készüljünk fel az elbocsájtásra, hogy feloldódjanak a felszínre kerülő évek vagy akár évtizedek óta cipelt terheink. A vezetett böjt esetében egy tapasztalt és képzett terapeuta segítheti ezt a folyamatot.

Az aktív megbocsátás a méregtelenítés egyik legfontosabb összetevője, mert a megbocsátás a lélek legmagasabb síkját érinti, ahol mindent sokkal hatékonyabban lehet rendezni, mint a kötőszövetekben. Itt adott körülmények között – bizonyos módszerekkel – mérni tudjuk a „mérget”, érezni viszont leginkább lelki síkon és a tudatban érezzük, és szenvedni is ott tudunk tőle a legjobban.

kertikis04.jpg

A megbocsátás viszont nem olyan könnyű mert ahhoz, hogy kifejthesse csodálatos felszabadító hatását, nem szabad leereszkedően megbocsátanunk - a megbocsátásnak mély lelki folyamatot kell beindítani bennünk. Egy szertartás keretében hatékony módon szabadulunk meg a régi terhektől, és más termékeny csatornákba vezetjük az ezáltal felszabadult energiákat. A méregtelenítésnek ezen a felső tudatsíkon kellene végbemennie, és ezután a hierarchia csúcsáról hatni tud lefelé minden más, létező síkra. 

kertikis02.jpg

A megbántottsággal hasonló a helyzet. Ha valaki úgy érzi, hogy a másik ember megbántotta, ő maga szenved és nem az, aki ellen az érzés irányul. Itt is el kellene gondolkodni azon, hogy egy ily módon legyőzött ember valóban érdemes-e arra, hogy ilyen terhes áldozatot hozzunk érte. Ilyenkor rendszerint megközelítőleg sem ártunk neki annyit, mint amennyit saját magunknak. Míg a vélt ellenfél felmentése mindvégig igen kétséges, a sajátunk biztosított. Következésképp, ezeknél a lelki blokádoknál is megoldást kínál a megbocsátás. Ebben az esetben is legjobb az elbocsátás és a megbocsátás egyik szertartását alkalmazni.

kertikis01.jpg

A félelemre is ugyanez érvényes. Kevés dolog tudja annyira megmérgezni és megbénítani az életet, mint a félelem. Az erősen materiális beállítottságú pszichiáterek bizonyos szerekkel a test síkján próbálja kezelni a félelmet. Az pedig csakis lelki problematikát foglal magába. Ha a pszichére ható gyógyszerekkel hosszú ideig elfojtott félelem egyszer csak mégis a felszínre tör többnyire már túl késő.
Másrészt a kezeletlen félelem annyira tönkre tud tenni egy életet, hogy az illető ettől jobban szenved, mint az anyagi mérgektől szenvedhet az ember.


A félelmektől mentes élet annyival szabadabb és kielégítőbb, hogy minden fáradtságot megér.


A konkrét testi sík megtisztítása, csak rövid megkönnyebbülést hoz, de nem tarthatjuk feleslegesnek. Ez a böjt.

Úgy tűnik a civilizált ember akkor elégedett, ha tehet valamit, még ha az hatástalan is.
A még többet ugyanabból elgondolása, amelynek lényegét Paul Wtzlavik fedezte fel, veszélyes, mert igazán semmin nem változtat, a férfias racionális gondolkodás uralta emberek azonban jól ismerik. Ez azt a tendenciát takarja, hogy az ember mindig ugyanabban a mederben folytatja tovább a dolgokat, hogy ne kelljen alapjaiban változtatnia a gondolkodásán. Csak akkor érezzük kellemetlenül magunkat, amikor már semmit sem lehet tenni.

kerti06.jpg

Nálunk még elég kevés híve van annak a felfogásnak, hogy hagyjuk megtörténni a dolgokat – pedig ez a nézet igen fontos a böjtölésnél. Ma már sokan rájönnek az elbocsátás fontosságára. Még érvényben vannak a varázsszavak, mint méregtelenítés, és salaktalanítás, amelyek a megmérgezni és elsalakosítani fogalmak ellentéteként értendők. Valódi tartalmat azonban csak az elbocsátás révén nyernek, melybe beleszövődik a szabadjára engedett történésekbe vetett bizalom. Csak az aktuális trend gyökeres változása idézhetné elő a kellő csodákat. Szinte minden vallás ismeri a böjtöt, és ez támogatja útjukon az embereket. A szellem felemelkedett, a lélek felszabadult, ugyanakkor a test is megtisztult. Ma azon lehet lemérni egy vallás állapotát, hogy hogyan kezeli a lelki gyakorlatokat, és elsősorban mit ért böjt alatt.

 


Mindig az a legfontosabb, hogy a saját típusunkhoz, állapotunkhoz, és életfeltételeinkhez igazítsuk a recepteket és tippeket, a diétás javaslatokat, és életvezetési szabályokat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr506687585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása