indig legyen a hűtőnkben egy üveggel belőle!! Az erős mártások alapja a távol keleti konyhákban a fokhagymás chili szósz. Már alapból lehet gyömbért és koriander zöldjét hozzáadni. Használhatjuk ételekhez, további már bonyolultabb öntetek és mártások elkészítéséhez, és egyszerűen egy kis tálkában az asztalra tehetjük amikor különböző ízlésű embereknek főzünk, így utólag mindenki fokozhatja az étel csípősségét. Készíthetjük friss, vagy szárított chiliből, és füstös ízű pirított chiliből. A hideg téli napokon majd jól jön ennek a mártásnak a melegítő hatása.A legerőteljesebben melegítő étel a csípős paprika. Viszont bánjunk vele takarékosan mert nagy mennyiségben már hűteni fog.
Hozzávalók :
200 ml rizsecet vagy más semleges természetesen erjesztett ecet
3 evőkanál bio nádcukor
2 teáskanál só
250 ml chili összevágva amagokkal együtt
2 fej fokhagyma (15-16 gerezd)
8-10 cm es gyömbér
egy nagy csokor koriander zöldje
Az ecetet, cukrot sót felforraljuk és kevergetve addig főzzük amíg elolvad a cukor.
A chili paprikáknak levágjuk a csumáját, és magostól összevágjuk. Ehhez ajánlatos gumikesztyűt húzni, hogy nehogy megégessük a kezünket.
Minden hozzávalót összeturmixolunk, kis üvegekbe tesszük, és a hűtőszekrényben tároljuk.