Kertészkedjünk!
2014. október 18. írta: meiszner.kati

Kertészkedjünk!

kertkis01.jpg

Kertészkedjünk hiszen egyértelműen a kert egészségünk forrása. A saját zöldség gyümölcs ellátás manapság is lehet realitás, és életmódunk megváltoztatását jelenti a kertészkedés integrálása a mindennapi életünkbe. Miért jó a vegyszermentesen termelt élelmiszer? Ennek három alapvető meghatározója a  Minőség az Íz, és az Egészség.

Az ember már olyan mértékben tönkretette környezetét, a földeket, vizeket, hogy a biológiai kertművelés nem csak néhány felvilágosult öncélú foglalatossága hanem a jövő nemzedék táplálékának és életfeltételeinek a biztosítása.
Az egészség három alappillére a helyes gondolkodás (lelki- szellemi aspektus), táplálkozás és mozgás. A biológiai kertművelés mindhármat biztosítja számunkra.

A biológiailag művelt kert egészében egy egészséges életmód lehetőségét nyújtja, új életminőség, és értékek létrehozása is egyben.

kertkis02.jpg

A gazdasági társadalmi fenntarthatóság alapja annak tudományosan bizonyított (pszichológia) ténye, hogy a növényekkel való foglalkozás, olyan megelégedettséget eredményez melyet a munkájában a legtöbb ember nem talál meg. A munkanélküliséggel és betegséggel küzdők (eme kettő gyakran együttesen is fennáll) eltartottból, és ápoltból gondozóvá vállnak a kertművelés által. A kertészkedő ember átéli hasznosságát , hogy szükség van rá, és a munkájára. Rövid időn belül megjelenik a munka eredménye a virág és a termés. Az így megélt sikerélmény segít megbirkózni a problémákkal, leküzdeni a depressziót, betegséget, és feldolgozni a stresszt. A kertészkedő ember lelkileg kiegyensúlyozott, elégedett, kertje mindennapos örömforrást jelent számára.

A kerti munka a mozgás egyik legegészségesebb formája.

A saját magunk által termesztett zöldségek jelentősen csökkentik a háztartási költségeket, illetve a többlettermény értékesíthető.

zöldségkosárkis01.jpg

A jó minőségű, az ember számára szükséges tápanyagokat, nyomelemeket és vitaminokat tartalmazó termés az eredmény.

sütőtökökkis.jpg

A biológiai módon művelt kertben kialakul az ökológiai egyensúly, amely biztosítja a talaj termőképességét a jövő nemzedékek számára.

mulcskis03.jpg

A közösségi kert bemutatja és megtanítja mit jelent a fenntartható gazdálkodás hogyan működik az egészségesen gondolkodó és termesztő kis és háztáji gazdaság, bemutatja önellátás megvalósításának módjait, sokat tesz a közösségi élet visszaállítása, annak létrehozása, és a környezet védelme terén.

reziiskolakertkis01.jpg

Az idegenforgalmi központok mint a helyi termények reális értékesítés lehetőségei, megfelelő piacot jelentenek, és biztosítják településünk növénytermesztéssel foglalkozó lakosságának a megélhetést.

A vegyszermentesen termelt élelmiszer jellemzője, melyet mindenféle laboratórium nélkül megállapíthatunk az íz

Ez a magas beltartalmi érték, a nyomelemek és vitaminok gazdag tárháza, azt jelenti, hogy testünk megfelelő táplálásához, egészségünk fenntartásához, sokkal kisebb mennyiség szükséges az ilyen teljes értékű táplálékból. Az ízetlen nem finom ételt, a felmelegített ételt, a mikrohullámú készülékben kezelt ételt, a szervezet nem tudja feldolgozni. A vegyi úton előállított adalékanyagok, táplálék kiegészítők, szintén nem hasznosulnak, hanem ballasztanyagokat, méreganyagokat képeznek a szervezetben, melyet az többnyire az ízületekben, epehólyagban vesében az erekben fog lerakódni.

kertkis004.jpg

A bio módon történő termesztés során kertünkben néhány év alatt kialakul egy természetes egyensúly, egy önfenntartó ökoszisztéma. A talaj és a benne termő növényeink egyre kevesebb vegyszer maradványt fognak tartalmazni, ugyanakkor növekszik a beltartalmi értékük. Tehát egyértelmű hogy a bio termék megtermelése, és fogyasztása egyaránt az egészséget szolgálja.

fűszerekkis02.jpg

A testmozgás, edzés, és a fizikai munka utáni regenerálódást segíti elő a zöldfűszerek, és szárított fűszerek hozzáadása az ételhez. Ezek ízletessé teszik táplálékunkat, egyben vitaminok és nyomelemek gazdag tárházát jelentik, segítik az emésztést, és növelik a felszívódást. Szintén a kert lát el bennünket folyamatosan friss zöldleveles zöldségekkel, gabonafüvekkel. A bennük található klorofil segít a máj, a vese méregtelenítésében, és a vér megtisztításában a fárasztó fizikai vagy szellemi megterhelés után. Ugyanakkor közismert mindezek kedélyjavító tulajdonsága is.

sáfránykis001.jpg

 Ezen a képen a valódi sáfrány látható - ilyenkor október első felében van nálunk a sáfrányszüret !

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr386804671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása