Az E vitamin semlegesíti a zsíroldékony antioxidánsokat és ezzel lassítja az öregedést.
Néhány cseppet adva a természetes E vitaminból a hidegen sajtolt olajokhoz lelassul az avasodás folyamata, és tovább eltarthatóak. Az E vitamin hasonlóképpen konzerválja a sejtmembránokat. Megállítja az oxidációs folyamat szabad gyökök által provokált láncreakcióját, és ezzel meghosszabbítja a sejtek élettartamát.
Az E vitamin egyik funkciója az, hogy megvédje az oxidációtól a telítetlen zsírokat, az A-vitamint, béta-karotint, a hipofízis hormonjait, a mellékvesékét és a nemi szervekét, közben maga az E-vitamin lebomlik.
Az E-vitamin feltétlenül szükséges a DNS és RNS szintéziséhez, és részt vesz a sejtmag membránjainak a kialakulásában. Ezen kívül, fontos szerepe van a sejt közötti struktúrák és kapcsolatok megerősítésében.
Tehát ennek a vitaminnak a hiányában a zsírsavak oxidálódnak, és a sejtstruktúrák lebomlanak.
Sok tudományos értekezésben méltatták az E vitamin értékeit, de mai napig nem minden orvos ismeri fel az E vitamin hiányt. Láthatjuk, hogy az E vitamin mennyire fontos szervezetünk egészséges működéséhez.
Már fél évszázaddal ezelőtt állatkísérletekben kimutatták, hogy amennyiben vas sókat adnak a patkányok ételéhez – amely lebontja az E vitamint – akkor a hímek sterilekké válnak, a nőstények pedig nem tudnak teherbe esni, vagy nem tudják kihordani a magzatot, az utódok koraszülöttek és különböző fejlődési rendellenességgel jönnek a világra. Az E vitaminhiánynál a felnőtt egyedeknél anémia, prosztata megnagyobbodás, máj vesebántalmak, izomleépülés, idő előtti öregedés jelentkezik. – Ugyanez megfigyelhető az embereknél, ha a vérükben kevés az E vitamin vagy teljesen hiányzik.
Az E vitamin minimális adagja 8-12 mg, korábban a táplálékkal történő napi átlagfelvétel 150 mg volt, de amióta az emberiség a finomlisztet választotta a teljes kiőrlésű helyett, kizárva ezzel a búzacsírát étrendjéből 7 mg az átlagfelvétel.
Az E vitamin különböző tokoferolok keveréke és a különböző olajokban, diófélékben, magvakban található. Az alfa tokoferol viszonylagosan ellenálló, a többi érintkezve a levegő oxigénjével, melegítés hatására, fagyasztáskor és hosszas tároláskor könnyen lebomlik.
A sütés közben az olajban lévő E- vitamin 98 % - a lebomlik. Ha az olaj kémiai extrahálással (kivonással) készült abban E-vitamin egyáltalán nincs ugyanúgy, mint a finomlisztben, vagy a gyorsan elkészíthető pelyhekben és müzlikben.Ezen kívül az E-vitamin csak akkor szívódik fel, ha a belekben egyidejűleg zsírok és epe is van. Ha zsírmentes tejjel, tejtermékekkel készült táplálékot fogyasztunk, az E-vitamin gyakorlatilag nem szívódik fel a szervezetünkben.
Az E-vitamin tárháza a diófélék, friss búzacsíra, a hidegen préselt olajok, teljes kiőrlésű kenyérfélék, teljes gabonából készült kásák, zöldségfélék.
Az egyik jellemző megnyilvánulása az E-vitamin hiánynak a különböző szövetekben barnás pigment lerakódások megjelenése, amely a telítetlen zsírsavak oxidációjának eredménye. A nőknél a menopauza idején fokozódik a vitaminszükséglet, különösen, ha beleegyeznek a hormonális kezelésbe. Gyerekeknél a fogak színe elváltozhat Ca lerekódások lehetnek E vitaminhiány esetén.
A terhes nők E-vitamin hiánya a leggyakoribb oka a vetéléseknek és koraszüléseknek.
Az E vitamin hiány kimutatása
233 önkéntesen végzett vizsgálat kimutatta, hogy ha 100 ml vérben 0,5 mg alá megy az E-vitamin mennyisége, a vizeletben megnő a kreatin érték, vagyis a lebomlott izomsejtek mennyisége. A másik módja az E-vitamin hiány kimutatásának a vörösvértestszám, amelyek az oxigén jelenlétében lebomlottak. Megvizsgálható a lebomlott sejtek mennyisége bármely testszövetben – szemekben, májban, vesékben, izmokban. Így derült ki hogy a ki nem hordott magzatoknak kifejezett E-vitamin hiánya van.
Minden újszülöttnek kevés zsírban oldódó vitamin van a szervezetében (A, D, E, K). Ez azzal kapcsolatos, hogy abban a közegben, amelyben nő a magzat alig van oxigén, és rögtön a megszületéskor a belélegzett oxigén elkezdi rombolni az esszenciális zsírsavakat. Valószínűleg az E-vitamin hiány okozza a gyermekkori rövidlátást is.
Ha a terhesség alatt az anyának E-vitamin hiánya volt a levegő oxigénjének hatása előidézheti a vörösvértestek oly tömeges lebomlását, hogy sárgaság lép fel. Ennél az un. Hemolitikus sárgaságnál a sárga bőrszín a vörösvértestek lebomlásából ered. Amikor E-vitamint adnak, abbamarad a lebomlás, és a sárgaság megszűnik.
Az E-vitamin hiány lehet az egyik alapvető oka az újszülöttek anémiájának, - a vörösvértestek lebomlása gyorsabb, mint keletkezésük. Ez megelőzhető ha a terhes nő E-vitamint kap , közvetlenül a szülés előtt egy nagyobb adagot (600 I.E.) ha az orvos indokoltnak tartja.
Az anémia bármely korban előfordulhat különösen a csecsemők, serdülők, a terhesség és a menopauza idején. Ez hasonlít a vashiányos vérszegénységre, ilyenkor a vérvizsgálatkor a vér E-vitamin tartalmát is meg kéne vizsgálni – ugyanakkor ez ritkán írják elő, egyszerűbb vastartalmú gyógyszer felírása, ha az E vitamin hiány fennáll, ez még elmélyülhet azzal, hogy bizonyos vassók lebontják az E-vitamint. Ezért nem mindig hatásos a vassók növelése, még ha gazdagabb az étrend és B-vitaminokat is adnak, kiegészítésként. Ha vaskészítményt írnak elő 8-12 óra különbséggel kell az E-vitamint bejuttatni a szervezetbe.
Az izomszövet sejtjei ugyanúgy gyengülnek és lebomlanak mint a vörösvértestek. Ha a terhesség idején nem volt elegendő E-vitamin, az újszülött izmai gyengék, nem tartja a fejét, későn kezd felülni, mászni, állni, járni. E-vitamin hiány esetén nem ritka az izomnyalábok szétnyílása, gyengesége, sérv.
Az E-vitamin segítségével meg lehet erősíteni a szemizmokat és rendbe hozni a kancsalságot.
Az izomsorvadás distrofia esetén az izomsejteket felváltja a hegesedés, a korai stádiumban lévő E-vitamin kezelés esetén ez nem történik meg.
Az E-vitamin növeli a férfiaknál a sperma minőségét növeli a spermiumok számát és aktivitását is.
Az Evitamin hasznos tulajdonságai
Az E-vitaminnak köszönhetően az oxigén gazdaságosabban használódik fel. Tapasztalt sportolók különösen alpinisták tudják, hogy az E-vitamin növeli a munkaképességet, és a tűrőképességet.
Az E vitamin által a sebészeti hegek szebben gyógyulnak.
A hegesedés különösen a szervezeten belül veszélyes, különösen a szívbillentyűk, májszövet, húgyhólyag esetében.
Djupontrem kontraktúra esetén a kézujjak merevsége, reumatizmus esetén az összenövések megelőzhetőek lennének, megfelelő E vitamin tartalmú táplálkozással.
Jobb a fájdalomtűrő képesség, belsőleg vagy E vitaminos kenőcs formájában alkalmazva fagyások, égések, leégés, sebek, és szívizomgyulladás esetén.
Az E-vitamin védi az érfalakat. Hiányában könnyen alakulnak ki trombusok és vénás értágulat, hasznos
született és szerzett szívbetegségeknél.
Ha a szervezet el van látva megfelelő mennyiségű E-vitaminnal, akkor a máj megfelelően méregtelenít.
E-vitamin feltétlenül kell a belső-elválasztású mirigyek normál működéséhez. A hipophizisben a legfőbb hormonális szabályozó szervben kétszázszor több E-vitamin van, mint más szervekben.
Az E vitamin növeli az ösztrogén termelést.
Miért kell E vitamin a telítetlen zsírsavak emésztéséhez
Amikor a telítetlen zsírsavak - a sejtek ezen a csodálatos építő elemei - oxigén hatására E-vitamin nélkül bomlanak le a szervezetben akkor a könnyen bejutó baktériumok, vírusok és allergének számára megfelelő közeget hozunk létre. A gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt kialakulnak a különböző fertőző betegségek, és allergiák.
A természetes úton bejuttatott E-vitamin és a C-vitamin gátolja a gyomor-bélrendszerben a rákkeltő nitrózaminok képződését.
Összegzés: Ajánlott felvétel: 8-12 I.E- (internacionális egység) napi 800 mg.
Ugyan az E vitamin zsíroldékony, mégis a C vitaminhoz hasnlóan, elég gyorsan kiürül aszervezetünkből. Ezért fontos számunkra a táplálékkal történő mindennapos felvétele.
Az E vitamint adjuk természetes úton a megfelelő táplálkozás által szervezetünknek.
E vitamin tartalmú élelmiszerek
Az E vitamint növények és mikroorganizmusok állítják elő. Búzacsíra olaj, napraforgó, dióolaj, mogyorófélék, magvak, a teljes búza, quinoa. A legtöbb zöldségben megtalálható az E vitamin valamelyik formája, legtöbbet a fekete gyökér, édeskömény, paprika, szójabab tartalmaz. Magas hőhatás, oxigén, vas, klór, fény, fagyasztás hatására mennyisége csökken az élelmiszerekben.
Fontos egyértelműen értelmeznünk, hogy csak az élelmiszerek tartalmaznak természetes vitaminokat!