A koriander termesztése és felhasználása
2015. február 19. írta: meiszner.kati

A koriander termesztése és felhasználása

A koriander zöldjét vagy ellenállhatatlanul szeretjük, vagy ki nem állhatjuk, és még a szagát sem bírjuk elviselni. Hogy melyik táborhoz tartozunk, általában eldől az első találkozáskor. A szaga valóban jellegzetes lévén elnevezése a görög koris (koriannon) azaz poloska szóból származik. Mindezek ellenére az egyik univerzális összetevője a keleti, afrikai dél amerikai, és indiai ételeknek.Az érett termései ellenben kellemes fűszeres illatúak, és még süteményekhez is adhatunk belőle. A koriander az ernyősvirágúak családjába tartozik. Magyar nevei: kerti koriander - régen koriandrum, cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, sobrák, sobra bori, zergefű, poloskapor. Magyar fajtája 25-60 cm magasra nő, keleten ennél sokkal magasabb erőteljes fajták is ismertek, melyeknek nagyobb akár 3-6 mm közötti a termés mérete, ezt marokkói koriandernek is nevezik. A mi éghajlatunkon a lényegesen kisebb 1,5-3 mm es fajtával találkozhatunk.

A koriander hatóanyagai és hasznos tulajdonságai

A koriandernek  a zöldjét, magját és gyökerét hasznosítjuk, a gasztronómiában és a fitoterápiában.

A koriander levele az egyik leggazdagabb C-vitamin (20mg 100 g-ban) és A vitamin (5.200 I.E. 100g-ban) forrás, ezért kifejezetten ajánlatos friss salátákban, előételekben szendvicseken minél többet fogyasztani belőle, vagy csak egyszerűen más zöldekkel és egész nyers zöldségekkel feltenni az asztalra, melynek így egyben díszévé is válik.
A koriander az egyik legjobb szélhajtó, felfúvódás, telítettség érzete, bélgörcsök, fájdalmak, elleni fűszer és gyógynövény egyben. Vízhajtó és lázcsillapító.
Különleges képessége, hogy szervezetünkből kijuttatja a nehézfémeket (higany, ólom, alumínium) még a csontokból, és a központi idegrendszerből is. A felszabadult méreganyagokat elnyeli ha tengeri algát fogyasztunk vele együtt.

Koriandermag tea

1 teáskanál koriander magot 2 dl forró vízzel leöntünk, 20 percig állni hagyjuk, és étkezések előtt fogyasztjuk.

korianderkis01_2.jpg

 

A koriander termesztése

Ugyan a koriander Ázsiából és a Földközi tenger vidékéről származik, de jó fagytűrő tulajdonságának köszönhetően régóta termesztik világszerte. Éghajlat tekintetében nem igényes, a napsütötte, nem túl hideg termőhelyet kedveli. A növény magtermését három hónap alatt érleli meg, ehhez sok napsütésre, és többszöri öntözésre van szüksége. Viszont a koriander zöldjét akár télen is szedhetjük, még akár a hó alól is, lévén nagyon jó a növény fagytűrő képessége és mínusz 10 °C ig nem károsodik. Szabadföldben, vagy üvegházban, fólia sátorban nevelhető. Ugyan vásárolható cserepes koriander zöldje, de ez egy lakás fényviszonyai mellett nem fognak tovább fejlődni, és az átültetést sem nagyon bírja a karógyökere miatt.
A koriander talaj és tápanyagigénye:
A talaj szempontjából szintén nincs nagy igénye, mindenféle talajon megterem, legjobban a meszes vályogtalajt kedveli. Trágyaigénye alacsony, inkább az előveteményét trágyázzuk a vetésforgóban. A kiskertben pedig bárhová vethetjük. A talaj előkészítésével kapcsolatban viszont megkívánja a porhanyó, laza, gyommentes földet.
A koriander vetése:
A magok több évig is megőrzik csíraképességüket, legalább 3-4 év, igen jó 80-85%-os kelési aránnyal. Kora tavasszal március-áprilisban, (minél előbb vessük el mert a növény a 10 és 20 °C között fejlődik legjobban), és nyár végén (ez a másodvetés már nem érlel magokat, de egészen tavaszig ellát a növény zöldjével) augusztus-szeptemberben vetjük, 30-40 cm sortávolságra, ha azt szeretnénk hogy a növények befedjék a sorokat (ilyenkor csak a korai időszakban szükséges gyomtalanítani) akkor 15-20 cm legyen a sortávolság. Vegyük figyelembe hogy a koriander nagyon fényigényes ezért inkább a nagyobb sor és tőtávolságot válasszuk. A vetés, 4-5 cm mélységben történjen. Amikor betakarjuk a magokat, gereblyével, vagy ha jobban szeretjük akkor kézzel, tömörítjük felettük a talajt. Takarásként az elvetett magokat homokkal kevert komposztréteggel fedhetjük. Ez a keverék megadja a kezdeti időszakban a szükséges tápanyagot a növény számára, és megfelelően laza morzsalékos is.
A koriander gondozása:
Három heti türelmes várakozás után - mivel ennyi a magok kelési ideje, mindjárt a 2-3 leveles növénykék körül gyomtalanítsunk, háromágú kapával, vagy villás kapával, hogy ne bolygassuk meg túlságosan a talajéletet. Ezután vagy mulcsozzuk, takarjuk a sorközöket, vagy még egyszer legalább szükséges a gyomtalanítás, amíg nagyobbra nő, és bokrosodni nem kezdenek a tövek, hogy a gyomokat elnyomják. A nagyobb sortávolság esetében mindenképpen mulcsozzunk! Különösen ha a magtermesztés a végső célunk akkor egyelni is kell a sűrűn kikelt sorokat, 15-20 cm-re.
A koriander szedése
A zöldjéért termesztett növények esetében, folyamatosan vágjuk az alsó leveleket, és az elágazott szárakat. A középső szárat hagyhatjuk virágozni, ha szeretnénk a zöld nyers magokat is felhasználni.
A nagyobb erőteljes növényeknek, már elég erős gyökere fejlődik ahhoz, hogy felhasználhassuk. Ilyenkor kihúzzuk az egész növényt. Ne várjunk petrezselyem gyökérhez hasonló eredményre, inkább a levél petrezselyem gyökeréhez lehet hasonlítani a koriander gyökeret. Ezt többnyire pépesítve adják különböző fűszeres pépekhez currykhoz, levesekhez.
Az érett termés könnyen lepereg, ezért amikor a termések kifejlődtek, és sárgulni kezdenek, a magnak mintegy kétharmad része szürkés-barna sárga színt ölt, sarlóval, vagy metszőollóval levágjuk a töveket, és padláson szétterítve vagy csokrokban lógatva hagyjuk utó érni. Ahogyan annyira megszáradt hogy az ernyőkről könnyen lemorzsolhatjuk, kicsépeljük, megrostáljuk, és még néhány hétig szétteregetve hagyjuk teljesen megszáradni.


A koriander növényvédelme
Kártevői nincsenek (ilyen szaggal ne is csodálkozzunk rajta), viszont gombásodhat ha esős nedves a nyár. A hosszan tartó szárazságot megsínyli, lesárgulnak a levelei, és elszáradhat a növény még mielőtt megnevelné a terméseit. Vethetjük védőnövényként, mert erős illata, fitoncidjai elűzik más növények kártevőit.

Korianderrel készült receptek a blogon: Avokádó paradicsom saláta sok koriander zöldjével.

Koriander mag, vagy őrölt változata szerepel szinte minden indiai, és keleti ételben.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr857181709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása