A papaja kétfunkciós termés, éretten gyümölcs, zölden zöldségként hasznosítják, akár főzve is, a tökhöz vagy a cukkinihez hasonlóan. Zöld papaját venni nem bonyolult, nem kell valamilyen specializált üzletet keresni, vagy a fővárosba menni. A nagyáruházakban, ha kapható akkor éppen határesetet vehetünk, mivel a zöld papaja ismérve hogy még éretlenek, fehérek a magjai, és kemény a termés, a héja többnyire zöld színű. A salátához addig jó amíg keményebb, ha már sárgás narancsos a színe, és puha akkor inkább fogyasszuk el gyümölcsként. Az érett fekete magokat, se dobjuk ki, nem csak külseje emlékeztet a borsra, az íze is finoman csípős. A termés teljes egészében, beleértve a héját, és a magokat, az egyik legjobb féregűző, Ehhez egy hétig minden nap megeszünk egy evőkanál papaja magot, vagy szintén jó eredménnyel jár ha isszuk a belőle készült teát. Különösen az éretlen termés tartalmazza a legtöbb fehérjeemésztő enzimet a papaint, Ezért szokták húsételek főzéséhez puhítóként adni. Az állati fehérjék emésztését nagyban segíti egy velük együtt elfogyasztott papaja saláta. A papaja általában segíti az emésztést, nagyon jó különösen a nyálka felesleggel járó esetekben, és gyomorrontásnál. (ezeket a tulajdonságokat mindenképpen figyelmébe ajánlom a Keletre utazóknak) A növényt daganatos betegségeknél , és reumatikus fájdalmakra alkalmazzák.
1. A klasszikus recept
Hozzávalók:
2-3 thai chili paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárítot rák
kis darab pálma cukor
3 evőkanál halszósz
5-6 kis paradicsom
1 zöldcitrom leve
1 éretlen papaja vékony hosszú csíkokra vágva ( julienre)
1 közepes sárgarépa vékony hosszú csíkokra vágva ( julienre)
1 evőkanál nyers földimogyoró megpirítva
saláta levelek a tálaláshoz
Szoktak zöldbabot is tenni a salátába, de a hosszú méteres babot vagy tehénbabot ezzel nálunk csak a nyári zöldségszezonban találkoztam eddig. A zöldbabbal vigyázzunk, mert nyersen mérgező, így ha ezt adunk a salátához mindenképpen legalább blansírozzuk!
Egy nagy mozsárban a fokhagymát,chilit, rákot, pálmacukrot megtörjük, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott papaját, és a sárgarépát, tovább törjük a mozsárban, hogy kieressze a levét, beletesszük a negyedelt paradicsomokat, a halszószt és a zöldcitrom levét, ezekkel már finomabban elegyítjük, a mozsártörő mellett egy kanalat is használhatunk, hogy keverjük is a zúzás mellett a salátát. Salátalevelekben tálaljuk, és megszórjuk a darabokra tört földimogyoróval.
A chili erősségét a a cukor mennyiségét, a saláta savanyúságát egyéni ízlés szerint szabályozhatjuk.
2. További változatban zöld mangóval, és zsenge karalábéból, cukkiniből, spárgatökből, is elkészíthetjük ezt a salátát, természetesen ezen zöldségek, gyümölcsök már a saját tulajdonságaikat hordozzák, ami azt jelenti ízében hasonló, de hatásában már más a végeredmény.
3. A vegetáriánus változatban, a szárított rákok nélkül, és szójaszósszal készíthető el ez a saláta.