Sós teasütemény teljes kiőrlésű lisztből
2015. március 03. írta: meiszner.kati

Sós teasütemény teljes kiőrlésű lisztből

Sokkal nehezebb a váltás, és a finomliszt helyett teljes kiőrlésűt használni a régi megszokott receptjeinknél. Visszaidézve a gyerekkorunkat ahogyan még azt a  nagymamánk sütötte, és nehéz túllépnünk a sztereotípiákon. Ezeken a fejünkben lévő képeken bátran változtassunk, vagy ha óvatosak vagyunk eleinte fele-fele arányban használjuk a finomlisztet és a teljes kiőrlésűt. Fokozatosan növelve utóbbi arányát, egyszer csak az vesszük észre, hogy már szinte teljesen sikerült elhagynunk a finomlisztet. A hatás nem várat magára, és érzékelhetően fellélegzik a szervezetünk,  megkapja a számára fontos ásványi anyagokat és vitaminokat, eredetiben. Tegyünk így a sós teasütemény esetében is, és még karakteresebb finom ízeket kapunk cserébe.

sosteasutemenykis01.jpg

Hozzávalók:

350 g telje kiőrlésű búza, vagy tönköly búza liszt

200 g vaj

100 ml sűrű joghurt, vagy tejszín

2 teáskanál só

1/2 teáskanál kurkuma

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, 1,5-2 centi vastagságú téglalapot sodrunk ki belőle, és betesszük a mélyhűtőbe 30-40 percre. Ne hagyjuk megfagyni, mert akkor nem tudjuk szépen felvágni, és a tészta állaga is megváltozik.

A hidegből kivéve egy éles nagy késsel kis téglalapokra vágjuk, sütőlapra helyezzük, és előmelegített 180-200 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Amikor éppen kezdene színeződni a teteje rögtön kivesszük.

Apropó teteje, ugyan aképen üres, mert egy bizonyos előétel mellé sütöttem meg, de amúgy tojással megkenve bármilyen magokkal megszórhatjuk, mint, mák, köménymag, szezámmag, kalinji, mandula forgács, napraforgómag, tökmag. Igen látványos és változatossá is teszi a sós teasüteményeket ez a díszítés.

Nagyobb család, vagy vendégség esetén legalább két adagot süssünk, amúgy sokáig eláll.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr37235763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása