Fűszeres leves és főzelék is egyben, babfélék, zöldségek rizs összefőzve.Ki gondolná milyen finom és tápláló egytálétel ez a dhal.. Az Indiai konyha a leveseket a főételekkel együtt tálalja. Gyakran főzik a levest a legkülönbözőbb hüvelyesekből, borsó, bab és lencsefélékből, ez a dhal. Ezeket a leveseket gabonákkal együtt fogyasztják, többnyire rizzsel, amitől könnyen emészthetővé válik, ezen kívül a fehérje az ilyen társításkor jobban elsajátítható. A leveseket készítik különböző hüvelyesekből és rizzsel együtt is.
Kedvenc társításom a hántolt mungó bab, vörös lencse, basmati rizs. Ebben az összeállításban nagyszerű, hogy a lencse és a rizs szétfő benne adva egy természetes sűrűséget a levesnek. A hántolt babfélék már önmagukban könnyebben emészthetőek, melyet fokoz a hozzáadott rizs. A sokféle zöldség biztosítja a nyomelem és vitaminszükségletünket és így együttesen kiegyensúlyozzák egymás tulajdonságait.
Hozzávalók 2 adaghoz
2 evőkanál vörös lencse
4 evőkanál hántolt mungó bab
1 evőkanál basmati rizs
1 közepes sárgarépa
1 szál szárzeller
1/2 kis cukkini
néhány kis brokkoli rózsa
2 teáskanál ghí, vagy olaj
1/2 teáskanál fekete mustármag
1/2 teáskanál római köménymag
1 teeáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt koriander
1 cm-es gyömbér apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
chili paprika (ízlés szerint)
sö
zöld fűszerek összevágva
citrom
A lencsét, mungó babot, rizst együtt lemossuk, és 6 dl vízben feltesszük főni. Amikor felforr a keletkező habot leszedjük. A zöldségeket kis darabokra vágjuk és puhulási sorrendben időzítve a leveshez adjuk. Először a sárgarépát, majd a zellerszárat,és a főzés végén az utolsó 4-5 percben a brokkolit és a cukkinit.
Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, beletesszük a fűszereket a fenti sorrendben, tehát először a szemes fűszereket, utána a porított fűszereket, majd a gyömbért, fokhagymát, és a chilit, és néhány másodpercig, pirítjuk, majd a forró levesbe öntjük, a végén sózunk, és a tálaláskor a dhal tetejére szórjuk az összevágott zöld fűszereket, és adunk hozzá egy citromgerezdet.
Parathát süthetünk hozzá, ezt a csodálatos réteges lepénykenyeret. A paratha elkészítése a következő videó receptben.