Indiai zöldséges vegyes dhal
2015. március 18. írta: meiszner.kati

Indiai zöldséges vegyes dhal

Fűszeres leves és főzelék is egyben, babfélék, zöldségek rizs összefőzve.Ki gondolná milyen finom és tápláló egytálétel ez a dhal.. Az Indiai konyha  a leveseket a főételekkel együtt tálalja. Gyakran főzik a levest a legkülönbözőbb hüvelyesekből, borsó, bab és lencsefélékből, ez a dhal. Ezeket a leveseket gabonákkal együtt fogyasztják, többnyire rizzsel, amitől könnyen emészthetővé válik, ezen kívül a fehérje az ilyen társításkor jobban elsajátítható. A leveseket  készítik különböző hüvelyesekből és rizzsel együtt is.

dalkis02.jpg

Kedvenc társításom a hántolt mungó bab, vörös lencse, basmati rizs. Ebben az összeállításban nagyszerű, hogy a lencse és  a rizs szétfő benne adva egy természetes sűrűséget a levesnek.  A hántolt babfélék már önmagukban könnyebben emészthetőek, melyet fokoz a hozzáadott rizs. A sokféle zöldség biztosítja a nyomelem és vitaminszükségletünket és így együttesen kiegyensúlyozzák egymás tulajdonságait.

Hozzávalók 2 adaghoz

2 evőkanál vörös lencse

4 evőkanál hántolt mungó bab

1 evőkanál basmati rizs

1 közepes sárgarépa

1 szál szárzeller

1/2 kis cukkini

néhány kis brokkoli rózsa

2 teáskanál ghí, vagy olaj

1/2 teáskanál fekete mustármag

1/2 teáskanál római köménymag

1 teeáskanál kurkuma

1/2 teáskanál őrölt koriander

1 cm-es gyömbér apróra vágva

3 gerezd fokhagyma apróra vágva

chili paprika (ízlés szerint)

zöld fűszerek összevágva

citrom 

A lencsét, mungó babot, rizst együtt lemossuk, és 6 dl vízben feltesszük főni. Amikor felforr a keletkező habot leszedjük. A zöldségeket kis darabokra vágjuk és puhulási sorrendben időzítve a leveshez adjuk. Először a sárgarépát, majd a zellerszárat,és a főzés végén az utolsó 4-5 percben a brokkolit és a cukkinit. 

Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, beletesszük a fűszereket a fenti sorrendben, tehát először a szemes fűszereket, utána a porított fűszereket, majd a gyömbért, fokhagymát, és a chilit, és néhány másodpercig, pirítjuk, majd a forró levesbe öntjük, a végén sózunk, és a tálaláskor a dhal tetejére szórjuk az összevágott zöld fűszereket, és adunk hozzá egy citromgerezdet.

Parathát süthetünk hozzá, ezt a csodálatos réteges lepénykenyeret. A paratha elkészítése a következő videó receptben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr57280383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

☉ ☾ 2015.03.19. 23:32:38

Senki ne higgyen a videó végén látható borajánlónak. Az indiai dahlhoz SEMMIFÉLE bor nem illik.
Kefirt, joghurtot, vizet lehet inni utána, de bort, az biztosan nem.

meiszner.kati 2015.03.20. 01:31:35

Teljesen megértem milyen indíttatásból írtad a kommentet, azt gondolom a hasonló beállítottságú embereknek, még ajánlásra sem jutna eszébe bort inni a dhal után. India nagy és változatos, ezen kívül a világnak már szerencsére sok-sok országában, a legkülönbözőbb szokásokkal rendelkező emberek ismerik és kedvelik az Indiai konyha ételeit, vannak köztük vízivók, és borivók egyaránt.
Személy szerint étkezés után másfél két órát semmit sem szoktam inni, és ezt ajánlanám mindenkinek.
süti beállítások módosítása