Málna
2015. június 26. írta: meiszner.kati

Málna

A málna fajtájától függően változó mennyiségben tartalmazza a számunkra fontos vitaminokat, flavonoidokat, folsavat, és cukrokat. A magasabb illóolaj tartalomnak, és antibiotikus tulajdonságának köszönhetően a vadon termő málna sokkal aromásabb, ízletesebb mint a termesztett változata. A rendszeresen fogyasztott gyógynövények közé tartozik.

malna01.jpg

A málna az egyik legjobb szer a  megfázásos betegségek esetében, nagyszerű lázcsillapító, és izzasztó tulajdonságokkal rendelkezik. Növeli aszervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Tüdőgyulladásnál kiegészítőként alkalmazható. 

Az erdei málnát június közepétől a fagyokig gyűjthetjük. A levelet, leveles szárat, vagy a leveles szárat éretlen terméssel szedjük. Könnyen törik a szár ezért semmilyen eszköz (kés, olló) nem szükséges a gyűjtéshez, viszont finom tüskék borítják ezért érzékenyebbek szedjék inkább kesztyűben.

Az érő málnabokor sokszor mohóságra csábít bennünket, de ne fogyasszunk belőle két maréknál többet, mert hányingert okozhat, különösen a lobbanékony, érzékeny gyomrúaknál. Aki úgy érzi túlságosan felpörgeti ha málnát fogyaszt, tegye ezt ritkábban, és kis mennyiségben. Sokféle tejes, túrós, joghurtos málnatorta és édesség recept népszerű manapság, de jó tudni, hogy nem ajánlatos a málnát tejjel, joghurttal, vagy túróval együtt fogyasztani mert így aranyér, fekély, és bőrbetegségek okozója lehet.

Viszont ha vérzik a fogíny, vérzik az aranyér együnk naponta háromszor éhgyomorra 10-20 szem málnát.

Vérzések csökkentéséhez igyunk meg egy pohár frissen készült málna levet egy csipetnyi édesköménnyel, és római köménnyel. 

A málnalevelet szárastól a legjobb megszárítani, sötét szellős helyen és papírzacskóban, vagy üvegben  tárolhatjuk el a télre.

malna03.jpg

Gyógynövényként az érett málnánál még hasznosabb  éretlen málna a vesék számára

  • szabályozza  nagymértékű és gyakori vizeletürítést
  • megszünteti az impotenciát, az akaratlan magömlést, és az ondófolyást
  • javítja a látás élességét
  • ösztrogénhez hasonló hatással van a női nemi szervekre

A málna összehúzó, és kíméletesen erősítő hatásának köszönhetően

  • visszaemeli az előreeséseket (a belső szervekét)
  • elállítja a vérzést
  • fokozza az alhasi izmok tónusát
  • nyugtatja a nyálkahártyákat
  • csökkenti a gyulladást
  • alkalmazható menstruációs panaszokra

Tartja magát az a vélemény is hogy a málna a magas purintartalma miatt köszvényeseknek kerülendő, különösen idős korban. Ma már bebizonyosodott, hogy igen alacsony a purintartalma.

A málnát felhasználhatjuk frissen, szárítva, fagyasztva, konzerválva. Levet, italokat, sört, lekvárt, desszerteket készíthetünk belőle.

 Egy tejtermék mentes málnás búzadarás desszert a  málnás halava 

600ml víz
300g bio nádcukor
½ teáskanál kardamom
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
200g átpasszírozott málna püré

30g kesudió durvára vágva
200g vaj
220g búzadara

mentalevelek a díszítéshez

1.    Felforraljuk a vizet, beletesszük a cukrot, a málnapürét, és a fűszereket, és egy percig főzzük.
2.    Egy magas vastag aljú edényben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a búzadarát, és állandó keverés mellett 10 percig pirítjuk. Aranybarnára szoktuk pirítani a búzadarát, de ennél a változatnál csak addig pirítsuk, amíg el nem kezdene barnulni, így jobban érvényesül a friss málna íz.
3.    Lassan a megpirított búzadarához öntjük a forró szirupot, vigyázzunk, mert amikor érintkezik a két elegy fröcskölni fog. Lehet egy fedőt föléje tartani, akkor kevesebbet kell takarítani utána. Közben állandóan intenzíven keverjük, amíg egy szép, a vajtól fényes csomómentes masszát nem kapunk. Belekeverjük a kesudiót, és melegen, vagy szobahőmérsékleten mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Készíthetjük reggelire, vagy vacsorára.
Az ájurvéda szerint a málna édes hűtő tulajdonsága következtében, nyári melegben egy kiegyensúlyozott étel, nagyon tápláló ezért a kapha típusúak ritkán fogyasszák, a málna miatt pedig a pitta típusúak szintén legyenek mértékletesek
Ne készítsük tejjel, mert a búzadara nehezen emészthetővé válik a málna, pedig tejtermékekkel együtt, aranyér, fekélyek, és bőrbetegségek okozója lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr817541770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.06.26. 22:18:38

A leírtak az erdei málnára, vagy a kerti málnára vonatkoznak?

Máshol olvastam: "Mindezek mellett a málnalevéltea köszvény és húgyúti bántalmak esetén is ajánlott"
süti beállítások módosítása