Cseresznye csatni
2015. június 28. írta: meiszner.kati

Cseresznye csatni

A csatni egy pikáns étvágygerjesztő, amely kiemeli a főétel ízét. A csatni íze igen tág határok között variálható, az égetően erőstől a kellemesen pikánsig. A főzött csatnik mindenképpen erősek és fűszeresek, lekvárra emlékeztető állaggal. Az étel mellé mindig kis adagot - mint kísérő - 1-2 teáskanálnyit adunk belőle.

cseresznye01.jpg

Hozzávalók:

2 evőkanál tisztított vaj (ghí)
2 teáskanál lereszelt gyömbér
1-2 csili paprika kimagozva összevágva (lehet friss, vagy szárított)
1 teáskanál ánizsmag (opcionális)
5-6 szem szegfűszeg
1 fahéjrúd
1 teáskanál kurkuma
1/2 kg cseresznye
2 evőkanál finomítatlan nádcukorcseresznye02.jpg


A cseresznyét megmossuk, és kimagozzuk. Felmelegítjük egy nagy lábosban a ghít. A forró, de még nem füstölő ghíbe megpirítjuk a fűszereket az alábbi sorrendben. Először a csilit, majd a lereszelt gyömbért, fahéj rudat, szegfűszeget, ánizsmagot, és fél percig pirítjuk, majd a kurkumát és rögtön hogy meg ne égjenek, jöhet a cseresznye, vizet nem kell alá tenni, mert nagyon hamar levet ereszt melyet majd el is kell főnie. Időnként megkeverve főzzük legalább 20-30 percig illetve amíg a levét el nem főtte. A végén belekeverjük a cukrot és teljesen sűrűre főzzük.

cseresznye03.jpg

A cseresznye csatnit eltehetjük mint bármilyen lekvárt. Ehhez kis üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr867579204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása