Tofu shiitake gombával és jázmin rizzsel
2015. augusztus 18. írta: meiszner.kati

Tofu shiitake gombával és jázmin rizzsel

A tofu szójababból készült, gyorsan elkészíthető, könnyű fehérjeforrás, és nem csak vegetáriánusoknak. Az állaga és semleges íze alkalmassá teszi a legkülönbözőbb ételek elkészítésére. Hűsítő tulajdonságával a legjobb nyári táplálékok közé tartozik, télen pedig ezt a fűszerezéssel ellensúlyozzuk. A tofu mellett már nem is kell húst fogyasztani, hiszen a napi ajánlott fehérjemennyiség (100g) alatt nem csak az állati fehérje értendő. A tofu elkészítésekor már maga az eljárás mérsékli a szójababban lévő tripszin emésztésgátló hatását, és a főzéssel végül egy könnyen emészthető fehérjékben gazdag táplálékká válik.

 

tofushitakegomba01.jpg

Hozzávalók 4 adaghoz: 

1 szójatúró, vagy szójasajt
2 evőkanál mogyoró olaj
3-4 újhagyma, vagy 1 közepes vöröshagyma szeletekre vágva
3-4 gerezd fokhagyma szeletekre vágva
2 cm-es gyömbér csíkokra vágva
1 teáskanál shaohszingi bor, vagy más főzőbor
1-2 erős zöld chili paprika vagy zöldpaprika 

3-4 shíítake gomba friss, vagy a szárítottat legalább 20-30 percre beáztatjuk hideg vízben

8-10 szárított liliomrügy szintén beáztatva mivel elég specifikus hozzávaló - a kínai konyha használja - elhagyható

 

tofushitakegomba05.jpg

a mártáshoz:
1 teáskanál osztriga mártás elhagyható, a vegetáriánusoknak mindenképpen
1 evőkanál híg szójamártás
1 teáskanál kukoricakeményítő
¼ teáskanál cukor
2 evőkanál víz

néhány csepp pirított szezámmagolaj 

1. A szójatúrót 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Először négy szeletet vágunk, majd négy csíkot hosszában, és négy csíkot keresztben, mindezt egy deszkára helyezve végezzük, vagy a tenyerünkben. Ez utóbbit lehet gyakorolni, villámgyors és praktikus megoldás.

2. A tofu előkészítéséhez tartozik, hogy felforralunk fél liter vizet, és beletesszük 5 percre a tofu kockákat, hogy átmelegedjenek, majd egy szűrőkanálban lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. 

3. Összekeverjük a mártás hozzávalóit egy kis tálkában.

4. Vékony csíkokokra vágunk minden további  hozzávalót.

tofushitakegomba03.jpg

5. Felforrósítjuk az olajat egy wokban, vagy serpenyőben, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, hagymát, és kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük a shiitake gombát,  a paprikát és a liliomrügyet, és kevergetve pirítjuk tovább 3-4 percig.

tofushitakegomba04.jpg

6. Ráöntjük a shaohszingi bort, amitől sisteregni fog, és hozzáadjuk a lecsepegtetett tofut, még  további 1-2 percig pirítjuk, most már finoman, hogy a tofut össze ne törjük.


7. Felkeverjük a mártást, és beleöntjük a wokba. Oszlassuk el a mártást, hogy egyenletesen bevonja a tofut, és besűrűsödjön.

tofushitakegomba02.jpg

Főtt jázmin rizs

A jázmin rizsből szárazon nagyobb mennyiséggel számítsunk mint a basmati rizsből. Személyenként 3 evőkanállal szoktam kimérni.

A rizs jól váltott vízben megmossuk, amíg a víz rajta átlátszó nem lesz. Egy lábosban felteszünk annyi vizet, amennyi majd egy ujjnyira ellepi a rizst. Amikor a víz felforr beleszórjuk a megmosott rizst. Amikor újból felforr lefedjük és 15 percig kis tűzön főzzük. Amikor levesszük  tűzről egy vastagabb konyharuhával letakarjuk, így utóduzzad a rizs és melegen tartjuk a tálalásig.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr77714530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása