Paradicsomos halcurry
2015. szeptember 18. írta: meiszner.kati

Paradicsomos halcurry

paradicsomoshalcurrykis01.jpg

A sűrű paradicsomos szósz úgy borítja be bársonyosan a halat hogy először csak a forma sejteti mit tálaltunk. A fűszereket és a kókuszt van amikor finom selymes állagúra készítem, és mint most durvábbra hagytam, szinte látszanak a kis lereszelt forgácsok. Így is úgy is hihetetlenül finom, a fűszerezés és a hal frissessége határozza meg a sikert.  A recept  egyik legkedvesebb szakácskönyvemből a Nagy Indiai Curry könyvből való, ugyan ettem már hasonlóan elkészített halat, de ez arecept messze felülmúl minden más paradicsomos curryt. A fűszerek tekintetében már a haladó kategóriába sorolható, de az ízélmény megéri, hogy végre beszerezzük az esetlegesen eddig nem használt fűszereket.Mindegyik segíti az emésztést és szervezetünk működését. Vagyis plusz egy fűszer megint egy lépés az egészséges táplálkozás felé. Ha nincs fehér mák magunk, elhagyható mivel alapvetően sűrítésre használjuk, helyette lehet őrölt szezámmagot használni,, de semmiképpen se helyettesítsük az érett fekete mákkal.

Az eredeti recept nem tér ki rá milyen halból készüljön ez az étel.. Feltehetően tengeri halból, de javasolhatom még a busát vagy az amurt, illetve a tavi halak közül leginkább a fogast mivel mindenképpen nagy halból való, vastagabb filézett darabokból célszerű készíteni.

Hozzávalók 2 adaghoz:

200 g filézett halszelet

1/2 lime vagy citrom leve

1 teáskanál almaborecet

100g frissen reszelt kókusz

1cm-es gyömbérszelet

2-3 nagyobb gerezd fokhagyma

200 g meghámozott, kimagozott és apróra vágott paradicsom

3 teáskanál fehér mák mozsárban megtörve

1 teáskanál tamarind pép

2 evőkanál ghí (tisztított vaj)

1/4 teáskanál mustármag

200 g hagyma

10 curry levél 

1 teáskanál őrölt koriander

1/2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt pirospaprika (ha szeretjük az erőset chili paprika)

1/4 teáskanál görögszéna mag

1/2 teáskanál római köménymag

A halszeleteket a lime, ecet és só keverékében megforgatjuk, és fél órára hideg helyre tesszük pácolódni.

A tamarindot meleg vízbe áztatjuk egy fél órára, ha túl kemény akkor 10 percig főzzük, majd leszűrjük.

A lereszelt friss kókuszt, a lereszelt gyömbért, fokhagymát, paradicsomot, a fehér mákot egy robotgépben pépestjük. (az én gépem nem töri meg a mákot, ezért előbb egy mozsárban szoktam megtörni).

A felforrósított olajban kipattogtatjuk a mustármagot, hozzáadjuk a hagymát és világos arany színre sütjük, majd beletesszük a curry leveleket, az őrölt koriandert, kurkumát, pirospaprikát, és még egy percig kevergetve sütjük.

Hozzáadjuk a kókuszos pasztát, és állandóan kevergetve 3-4 percig tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a tamarindot, és annyi vizet, hogy ellepje (kb 3 dl). Felforraljuk, néhány percig főzzük és óvatosan belehelyezzük a haldarabokat, Megszórjuk a száraz serpenyőben megpirított, és mozsárban összetört görögszéna (ha nem szeretjük a keserű ízt ezt hagyjuk ki az ételből) és római kömény maggal. Végül 15-20 percig főzzük, már csak óvatosan keverjük ha kell, hogy össze ne törjenek a haldarabok.

paradicsomoshalcurrykis02.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr127797862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása