Ez egy nagyon csokis torta, majdnem mint egy trüffel, ezért maximum a szokásos szelet felét tálaljuk adagonként. Mindazok ellenére, hogy rengeteg tálat használunk az elkészítése során, mégis azt állítom nagyon egyszerű összeállítani. A formája eltér a szokásostól, se nem kerek, se nem téglalap, egy bomba, amit viszont ha nincsen formánk kialakíthatunk a tortát befedő tejszínhab segítségével. Más lehetőség, ha kibélelünk egy nagy szűrőkanalat és ezt állítjuk a vízfürdőbe. Igen és minden fázis vízfürdőben készül, de még mindig azt állítom egyszerűen elkészíthető. A dicséreteket pedig majd nem győzzük szerényen fogadni, még évek múlva is emlegetni fogja aki volt olyan szerencsés hogy ehetett belőle.
A málnapüréhez és a díszítéshez használt gyümölcs télen lehet fagyasztott, ugyan az idén itt Zalában november végén valóban érik még mindig a málna. Így a Katalin napra sütött tortához a kertben frissen szedtem a málnát.
Mindezek tükrében lehet próba-sütni, de szerintem mindenképpen a karácsonyi különleges desszertek közé tartozik.
Hozzávalók:
340 g étcsokoládé (legalább 70%)
170 g málnapüré
85 g porcukor
250 g vaj
5 tojás
1 evőkanál málnalikőr vagy málnapálinka
250 ml tejszín
málna a díszítéshez (télen fagyasztottat használhatunk)
A sütőben elhelyezzük a vízfürdőt, amelyben sülni fog a torta, hogy amire összeállítjuk addigra kellően előmelegedjen a terep.
A málnát pürésítjük és egy gézzel bélelt szitán átnyomva megszabadítjuk a magoktól
A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, és melegen tartjuk.
A tojások sárgáját fehérjét együtt, és szintén vízfürdőben a porcukorral együtt felverjük ( 10 perc).
Ezt a három komponenst összekeverjük, miközben valamennyire összeesik majd a tojáshab, és a formába kanalazzuk. Ha kell a tetejét elsimítjuk, és a sütőben felmelegedett vízfürdőbe állítjuk.
180 fokon 30 percig sütjük, ezután kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőszekrénybe tesszük legalább 2 órára de akár fél napot is várhatunk a díszítéssel. Különösen ha nem akarunk semmilyen fixálót adni a tejszínhez.
Igazából erre akkor van szükség, ha egészben tálaljuk a tortát. Ilyenkor a megdermedt csokitortát kivesszük a formából, beborítjuk a felvert tejszínhabbal, és málnaszemekkel megdíszítjük. Eredetileg a tejszínhab majd rajta a málna teljesen beborítja a bombát.
Viszont ha szeletelve tálaljuk, akkor tálaláskor a tányéron is megdíszíthetjük.