Savanyú káposztás halleves
2016. január 19. írta: meiszner.kati

Savanyú káposztás halleves

A savanyítás során megnövekszik a káposzta C vitamin tartalma, és a tejsavas erjedésnek köszönhetően a keletkező baktériumok helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, ezzel segít megelőzni a betegségeket. Hogy milyen gazdag tápanyagokban az függ a termesztés módjától, hiszen egy bio káposzta akár hatszor kevesebb vizet tartalmaz mint a vegyszerekkel tuningolt rokona. Egész évben savanyíthatunk, ez azért nagyszerű, mert  2-3 hónapnál régebben savanyított káposztát már nem ajánlatos fogyasztani. Amikor megsárgul, megpuhul, vagy már túl savanyú a hasznos táplálékból ellenséggé válik (egészségünk ellensége), ilyen minőségű káposztát ne sajnáljuk kidobni. A savanyú káposztát, és levét  legjobb nyersen fogyasztani, saláták formájában, de megfőzve is megőrzi sok hasznos tulajdonságát.

Vigyázat a sok hasznos tulajdonság a természetes erjesztéssel készült termékre vonatkozik. A boltban és némely savanyúságokat készítő termelőnél is előfordul az ecettel készült káposzta, ami már egy egészen "más  káposzta" ! 

savanyukaposztahalleves01.jpg

 Hozzávalók 2 adaghoz:

1  közepes vöröshagyma

1 evőkanál olíva olaj, vagy hidegen sajtolt napraforgó olaj

1 sárgarépa

1 kis tarlórépa

1 kis darab zeller

100 g savanyú káposzta

500-600 ml hal alaplé (1 kg friss halfej, gerinc, aprólék, 1 póréhagyma, 5-6 gerezd fokhagyma héjastól, szemes bors)

160 - 200 g friss halfilé (opcionális)

1/2 teáskanál fekete bors

1/2 teáskanál koriander mag

1/2 teáskanál kömény mag

2 babérlevél

A tálaláskor

2 gerezd fokhagyma

összevágott petrezselyem, zeller, hagyma zöldje

frissen őrölt bors

savanyukaposztahalleves02.jpg

A hal alaplé igazából a főszereplő ebben a receptben, annál inkább hogy egy vegetáriánus savanyú káposzta leves változatot már megírtam itt a blogon. Most nevezetesen a tokhal feje és gerince szolgálta az alapot, de bármilyen friss hal feje és csontjaiból is elkészíthetjük. A kopoltyúkat és a szemeket eltávolítva, jó alapos átmosás után feltesszük az egy kilogrammnyi halcsontot annyi vízben ami éppen ellepi, egy kisebb vagy fél póréhagymát felkarikázva és 5-6 gerezd fokhagymát héjastól hozzáadva, s a fekete borssal. Csak a végén megsózva kis tűzön a forrástól számítva 1/2-1 órát főzzük. Ha tiszta átlátszó levest szeretnénk a tetején megdermedt zsírt leszedjük, de ezt mindenképpen felhasználjuk más ételben (vagy akár hagyhatjuk a levesben is) hiszen a D vitamin gazdag forrása lészen.

savanyukaposztahalleves03.jpg

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, beletesszük a hasábokra vágott sárgarépát, zellert, tarlórépát a szemes fűszereket és 4-5 percig gyakran megkeverve pirítjuk. Hozzáadjuk a  savanyú káposztát, és felöntjük a hal alaplével, felforraljuk, és  lassú tűzön, hogy éppen gyöngyözzön további 10-15 percet főzzük. Amennyiben még gazdagabb levest szeretnénk beletesszük a 3-4 cm-es csíkokra vágott halfilét melynek még 8 - 10 percnyi főzés szükségeltetik.

Az apróra vágott fokhagymával, és a zöldekkel együtt tálaljuk. A frissen őrölt borsot már ízlés szerint mindenki maga adagolhatja hozzá az asztalnál.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr938284400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása