A puha és lágy palacsintatészta titka hogy joghurttal készül.
Varázsszavak — a gyorsan és könnyen elkészíthető, és a lényeg hogy ettől még fantasztikusan finom desszertet készítünk, mellyel bárkit elvarázsolhatunk egy tea kíséretében.
Az évszaktól függően választjuk meg a gyümölcsöket. Tavasszal az eper, málna és más bogyósok, nyáron a sárgabarack, őszibarack, füge, nektarin, körte, szilva, télen banán, narancs, ananász, és lehet bármikor az egész évben tárolható alma fahéjjal és vaníliával ízesítve.
A desszert egyszerűsége miatt különösen fontosak a jó minőségű alapanyagok.
Amikor megkóstolják nálam a vendégek ezt a palacsintát leginkább az „életemben nem ettem ilyen finomat” vélemény szokott elhangzani, pedig biztos mindenki rengeteg palacsintát megevett már előtte.
Akkor sorban felfedjük a lágy, puha, és gyorsan elkészíthető palacsinta titkait:
Először: nem tejet, hanem joghurtot használok hozzá.
Másodszor: ha teszek bele, felverem a tojásokat.
Harmadszor: durum lisztből készítem.
Negyedszer: vajban sütöm ki, de csak annyiban, hogy ne legyen nehéz tőle a tészta.
Ötödször: öntöttvas palacsintasütőben sütöm.
Személyenként két palacsintát szoktam feltálalni, (Vigyázat nagyon tartalmas!) ehhez kell:
1 tojás
4 evőkanál joghurt
2 púpozott evőkanál durum liszt
annyi víz, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk
1. A palacsintatészta elkészítése
A tojást egy kézi habverővel könnyedén felverjük, belekeverjük a joghurtot, de már finoman. majd a lisztet, és simára keverjük.
Az egyetlen időigényes szakasz következik — a bekevert tésztát húsz percet, egy ruhával letakarva állni hagyjuk.
2. Amíg pihen a palacsintatészta, elkészítjük a karamellizált gyümölcsöt
Hozzávalók 2 palacsintához:
1 banán karikákra vágva
1 evőkanál finomítatlan nádcukor
bio citrom, vagy lime lereszelt héja és leve
A megolvasztott vajban közepesen barnára karamellizáljuk a cukrot,és ahogyan megéreztük a kellemes sült cukor illatot belekeverjük a gyümölcsöket. Amikor megpuhultak, hagyjuk hűlni. Ha sok lé marad akkor azt leszűrjük, besűrítjük , és ezzel a sziruppal leöntjük tálaláskor a palacsintákat, vagy külön mártásos tálkában adjuk fel
A palacsintákat vajjal kikent palacsintasütőben kisütjük, mindegyik egy negyedére halmozzuk a langyos karamellizált banánt, négybe hajtjuk, avagy háromszögre, és mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Sűrű joghurtot, felvert tejszínt, kaymakot tehetünk mellé.
Tökéletesen kiegészíti a desszertet a rászórt, pirított mandula.