Kucsmagomba mártás tésztákhoz
2016. március 18. írta: meiszner.kati

Kucsmagomba mártás tésztákhoz

Igazán jól kezdődik az idei gombaszezon. Ilyenkor márciusban először a kucsmagomba örvendeztet meg bennünket. Lelőhelye a ligetes nyárfás területek.Ilyenkor még elég vastag és nedvesen összeáll az avar, érdemes megemelni helyenként betekinteni alája, avagy kimenni a piacra és onnét beszerezni ezt a még inkább az újdonság erejével ható gombát. Majd később terem az ízletes kucsmagomba na az aztán már tényleg fűszerként adható az ételekhez.

kucsmagombamartas06.jpg

Fantasztikus tésztákhoz mint ebben az egyszerűen elkészíthető olasz receptben is. Olyan tésztát válasszunk amely jól magába tudja szívni a mártást, ennek érdekében nehogy olajat adjunk a főzővízhez! A kagylótészták, és a lumaconi, cannolichi, capunti casarecci, fusilli, rigatte, cavateli, penne, stb.

kucsmagombamartas01.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 evőkanál vaj

200 g kucsmagomba

2-3 szál szárzeller (a zöldjét tegyük félre a díszítéshez)

 2-3 mogyoróhagyma vagy 2 szál zöldhagyma pépesítve

2 gerezd fokhagyma pépesítve

1 csokor petrezselyem zöldje

só, frissen őrölt bors

zöldfűszerek tetszés szerint (kakukkfű,zsálya, bazsalikom)

1 dl fehér bor

citrom leve ízlés szerint

200 g tészta

A gombás mártás éppen annyi idő alatt készül el mint ameddig a tészta megfő, így nagyon egyszerű az időzítés.

kucsmagombamartas03.jpg

Minden hozzávalót  kimérünk, megtisztítunk, előkészítünk. Felforraljuk a vizet. Az erdei gombák tisztításával kapcsolatosan különböző nézeteket vallanak a "szakértők". Többnyire le szoktam kapargatni a nagyobb szennyeződéseket, és - urambocsá - folyó vízben még meg is mosom.A másik vitatható kérdés a gombaszár. Ha a recept megkívánja nálam is belekerül az ételbe. Egyébként a legnehezebben emészthető fehérjék közé tartozik.

Kidobni nem szoktam, belefőzöm az alaplevekbe, vagy krémleves lesz belőle.

kucsmagombamartas04.jpg

A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, beledobjuk a félbe vágott gombafejeket, a szeletekre vágott zellerszárat és 5-6 percig kevergetve lepirítjuk. Belekeverjük a kis vízzel pépesített hagymát, fokhagymát, a bort és 2-3 percig összefőzzük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az összevágott zöld fűszerekkel, citrommal beállítjuk a végső ízeket.. Beleforgatjuk a közben megfőzött tésztát, és azonnal, amíg forró tálaljuk!

 A díszítéshez találjunk kedves (vegyszermentes) virágokat, kis levélkéket.

kucsmagombamartas05.jpg 

Aki felismeri a képen látható növényeket, és megírja a nevüket szám szerint négy nevet, a meisznerkati kukac gmail.com címre, és lájkolja a Facebook oldalon is a képet, részt vesz a tavaszi nyeremény játék sorozatban melynek fődíja egy foglalkozás a Cserszegtomaji Gasztronom Főzőiskolában!
Sorsolás április 17-én! Addig még 3 tavaszi kérdés vár rád!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr938491484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása