Két olyan alapanyag melyek az utóbbi években gyorsan közismertté, és népszerűvé vált. Ezek a medvehagyma és a csicseriborsóból készült ősi közel Keleti étel a hummusz. Hogyan sikerült két ilyen egészséges tápláléknak közkedveltté válnia nálunk, és bevonulnia mindennapos életünkbe, számomra egy talány, mert ha tudnánk sok mást is sikerülne bejuttatni akár a közétkeztetésbe is. A hummusz helyesen így két m betűvel, nem összekeverendő a felső termékeny talajréteggel a humusszal. A medvehagymát pedig nem összekeverendő szedéskor a gyöngyvirág levéllel.
A népszerűség nem kettőzhető meg de aki szereti a hummuszt készítheti medvehagymásan.
Egészségre gyakorolt hatásuk:
A csicseriborsó együttesen tartalmaz kalciumot és a beépüléséhez szükséges magnéziumot. A telített zsírok, és a növényi fehérjék gazdag forrása. Jótékony hatással van a szívre, gyomorra, hasnyálmirigyre.
A medvehagyma tartalmaz A, B, C, vitaminok, niacin, magnézium, vas, cink, mangán, kalcium, szelén.
Hatóanyagai ugyanazok, mint a fokhagymáé, csak más mennyiségi összetételben Nem mondható hogy hatóanyagai erősebbek a fokhagymánál, mert attól függ melyikről beszélünk, és milyen gyógyhatást szeretnénk elérni általa.Jó vértisztító, enyhe vízhajtó, és általános erősítő. Segíti az emésztést, gyulladásgátló, gombaellenes hatású (Candida).
Azt is mondhatjuk hogy a medvehagyma a frissesség erejével hatva gyorsan megszabadít bennünket a tavaszi fáradtságtól.
Nem véletlenül adta a természet ilyenkor tavasszal a medvehagymát, a böjti időszakban, mert segít szervezetünknek megújulni a téli nehéz táplálkozással túlterhelt időszak után. Fitoncidjai alapos rágás után elpusztítják a szájban található kórokozókat. Megfázás elleni, antibakteriális, féregűző, aktivizálja a gyomor működést. Fekély és emésztőrendszeri nyálkahártya gyulladásnál nem ajánlott.
- segíti a máj regenerálódását
- csökkenti a vérnyomást
- csökkenti a koleszterinszintet
- megelőzi az érelmeszesedést
- gátolja a vérrögképződést
- emlékezetjavító
- erősíti a szervezet ellenálló képességét (immunerősítő)
- tisztítja a légzőrendszert
- csökkenti a máj működés zavara miatti fejfájást
- külsőleg pakolásként
- növeli az étvágyat
Hozzávalók
250g főtt csicseriborsó
2 evőkanáltahini (szezám paszta)
2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom leve
50 g medvehagyma levél
só, bors
A csicseri borsót egy éjszakára beáztatjuk, némi szódabikarbónát téve a vízbe lágyítjuk a folyamatot. Másnap leszűrjük, átöblítjük és legalább 3-4 liter vízben feltesszük főni, megint csak jöhet a szódabikarbóna segítségül. Amikor felforrt, leszedjük a keletkezett habot, és ezt megismételjük időnként. Amikor megpuhult, leszűrjük, de tegyünk félre 1-2 dl-t a főzővízből.
A megfőtt csicseri borsót, és a durvára összevágott medvehagyma levelet elkezdjük, keverőgépben pépesíteni és fokozatosan hozzáadjuk az olíva olajat, és a főzővízből annyit, hogy selymesen finom, de még nem híg állaga legyen.
A tahinit és a citrom levét kis vizet hozzáadva sima krémesre kikeverjük, sóval borssal együtt a csicseriborsó pasztához adjuk.