Medvehagymás hummusz
2016. március 23. írta: meiszner.kati

Medvehagymás hummusz

Két olyan alapanyag melyek az utóbbi években  gyorsan közismertté, és népszerűvé vált. Ezek a medvehagyma és a csicseriborsóból készült ősi közel Keleti étel a hummusz.   Hogyan sikerült két ilyen egészséges tápláléknak közkedveltté válnia nálunk, és bevonulnia  mindennapos életünkbe, számomra egy talány, mert ha tudnánk sok mást is sikerülne bejuttatni akár a közétkeztetésbe is. A hummusz  helyesen így két m betűvel, nem összekeverendő a felső termékeny talajréteggel a humusszal. A medvehagymát pedig nem összekeverendő szedéskor a gyöngyvirág levéllel.

medvehagymas_hummusz01.jpg

A népszerűség nem kettőzhető meg de aki szereti a hummuszt készítheti medvehagymásan.

Egészségre gyakorolt hatásuk:

A csicseriborsó együttesen tartalmaz kalciumot és a beépüléséhez szükséges magnéziumot. A telített zsírok, és a növényi fehérjék gazdag forrása. Jótékony hatással van a szívre, gyomorra, hasnyálmirigyre.

A medvehagyma tartalmaz  A, B, C, vitaminok, niacin, magnézium, vas, cink, mangán, kalcium, szelén.

Hatóanyagai ugyanazok, mint a fokhagymáé, csak más mennyiségi összetételben Nem mondható hogy hatóanyagai erősebbek a fokhagymánál, mert attól függ melyikről beszélünk, és milyen gyógyhatást szeretnénk elérni általa.Jó vértisztító,  enyhe vízhajtó, és általános erősítő. Segíti az emésztést, gyulladásgátló, gombaellenes hatású (Candida).

Azt is mondhatjuk hogy a medvehagyma a frissesség erejével hatva gyorsan megszabadít bennünket a tavaszi fáradtságtól.

Nem véletlenül adta  a természet ilyenkor tavasszal a medvehagymát, a böjti időszakban, mert segít szervezetünknek megújulni a téli nehéz táplálkozással túlterhelt időszak után. Fitoncidjai alapos rágás után elpusztítják a szájban található kórokozókat. Megfázás elleni, antibakteriális, féregűző, aktivizálja a gyomor működést. Fekély és emésztőrendszeri nyálkahártya gyulladásnál nem ajánlott.

  • segíti a máj regenerálódását
  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti a  koleszterinszintet
  • megelőzi az érelmeszesedést
  • gátolja a vérrögképződést
  • emlékezetjavító
  • erősíti a szervezet ellenálló képességét (immunerősítő)
  • tisztítja a légzőrendszert
  • csökkenti a máj működés zavara miatti fejfájást
  • külsőleg pakolásként
  • növeli az étvágyat

 medvehagymas_hummusz02.jpg

Hozzávalók

250g főtt csicseriborsó

2 evőkanáltahini (szezám paszta)

2 evőkanál olíva olaj

1/2 citrom leve

50 g medvehagyma levél

só, bors

A csicseri borsót egy éjszakára beáztatjuk, némi szódabikarbónát téve a vízbe lágyítjuk a folyamatot. Másnap leszűrjük, átöblítjük és legalább 3-4 liter vízben feltesszük főni, megint csak jöhet a szódabikarbóna segítségül. Amikor felforrt, leszedjük a keletkezett habot, és ezt megismételjük időnként. Amikor megpuhult, leszűrjük, de tegyünk félre 1-2 dl-t a főzővízből.
A megfőtt csicseri borsót, és a durvára összevágott medvehagyma levelet elkezdjük, keverőgépben pépesíteni és fokozatosan hozzáadjuk az olíva olajat, és a főzővízből annyit, hogy selymesen finom, de még nem híg állaga legyen.
A tahinit és a citrom levét kis vizet hozzáadva sima krémesre kikeverjük, sóval borssal együtt a csicseriborsó pasztához adjuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr878511640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása