A káposzta teljesen új köntösbe bújt, nevezetesen egy olívaolajos fokhagymásba, amelytől a sütés után csak egy kérdés merülhet fel. A káposzta ilyen is tud lenni?
Finomságán kívül közismert hogy az egyik leghasznosabb, legolcsóbb alapanyagunk.
Elsősorban azzal, hogy a zöld leveles zöldségek közé tartozik már fontos szerepe van a táplálkozásban.
Napközben ha erősen koncentrálnunk kell a feladatunkra, szintén jól jön az agyműködést serkentő káposztás étel.
Aztán egy feszült nap utáni vacsora részeként megnyugtatja az idegeket, javítja a hangulatunkat, és a libidót is növeli.
Kell ennél több? Hát még jó segítség a fogyókúrás étrendhez.
Általános elkészítési tanácsok a káposztához:
Sokszor elég, ha csak blansírozzuk a káposztaleveleket, és ilyenkor ne az órát nézzük hogy hány percig van a forró vízben, hanem a lábosban lévőkre figyeljünk! Amikor a halvány zöldes,szinte fehér levelek átváltanak élénk zöldre már kivehetjük, és ne feledjük egy szűrőkanálban hideg vízzel leöblíteni, hogy a további főlést megállítsuk.
A káposzta szeletelésénél ügyeljünk a szálvastagságra, mert a vastagabb részek (erek) lassabban főnek meg. Ezért vagy teljesen kivágjuk, vagy külön vékony csíkokra szeljük.
A káposzta gázképző tulajdonságát jelentősen csökkenthetjük, kömény, római kömény, koriander, hozzáadásával
A fokhagymás sült káposzta készítése
A sütéshez megmossuk, félbevágjuk a káposztafejet, és keresztben egy másfél két centiméter vastagságúra felszeleteljük.
Jó sok fokhagymát (egy fej káposztához egy fej fokhagyma)pépesítünk , és jó sok olíva olajban elkeverjük.
A káposztaszeleteket egy sütőedényben lefektetjük, megszórjuk sóval, borssal, és meglocsoljuk a fokhagymapépes olajjal. Sütőben a szélek aranybarna elszíneződéséig sütjük.
Szerintem ez egy főétel ezt jelzi a címben a szelet kifejezés is.
A teljes menü káposztaszelet, petrezselymes hagymás gombával, fekete rizs, diókrém, alma csatni volt (lásd első kép).