Hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a zöldségeket
2019. február 22. írta: meiszner.kati

Hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a zöldségeket

alma02.jpg

 

Sok Édesanya szeretné ha gyermeke egészségesen táplálkozna, ennek érdekében áttér a bio alapanyagokra, vagy elkezd kertészkedni, és akkor saját kertjéből szedheti minden nap az egészséges friss zöldségeket. Áttér a kíméletes ételkészítési módokra, odafigyel az ételtársításokra és fokozatosan ahogyan lehet bevezeti a fűszerek hozzáadását az ételekhez. Minden nagyszerűen beválik, pont ahogyan elterveztük. A gyermek szépen cseperedik, és az egész család is fokozatosan változtat az életmódján, aztán egyszer csak a csemete óvodába kezd járni. És akkor minden a feje tetejére áll!. - Zöldet nem eszem,-  brokkolit nem eszem, - ez undorító (na lehet ilyet már inkább egy iskolás mond). És ekkor kezdődik a hosszas magyarázatok időszaka. Ilyenkor sok időt kell fordítani az általunk fontosnak tartott ételek elfogadtatásáért. A gyereknek meg kell győződnie arról, hogy a családban szokásos táplálkozás a helyes és követendő példa. Természetesen nem mindig tudjuk érvényesíteni mindazt amit éppen megfelelőnek tartunk. Vannak praktikák melyek segítenek, és van amikor éppen a mi magatartásunk akadályoz  bennünket az eredmény elérésében. És hogy mi  ez az eredmény? Egy erős immunrendszerrel rendelkező kiegyensúlyozott gyermek. Ugye valahol ez, minden Édesanya számára a legfontosabb. Tehát ne legyen ez  vágyálom! Nézzük mit tehetünk érte

Minden azzal kezdődik amikor eldöntjük, hogy gyermeket szeretnénk! Ekkor a leendő szülők felkészítik szervezetüket, hogy minél jobb egészségi állapotba kerüljön a fogantatás idejére. A felkészülés időtartama fél vagy egy év. Ez idő alatt fokozatosan kialakítjuk a nekünk és a leendő magzatnak megfelelő táplálkozást.
A legfrissebb kutatási eredményei bebizonyították, hogy az édesanyák hatással lehetnek leendő gyermekük étkezési szokásaira. Ezért a nőknek terhességük alatt érdemes gondosan összeállítani az étrendjüket.
Az embrió képes megérezni a magzatvízen keresztül mit eszik az anya. A vanília, sárgarépa, fokhagyma, ánizs, és a többi fűszer és zöldség íze könnyen átadható a magzatvízen, vagy az anyatejen keresztül. A gyermek még születése előtt megjegyzi ezeket az ízeket. Az ilyen emlékezet lehetővé teszi a születendő gyermek megfelelő ízvilágának kialakítását.


Például, ha a terhesség alatt gyakran eszünk brokkolit, akkor a gyermekünk jobban fogja szeretni, mint azok a gyerekek, akiknek az édesanyja nem fordított figyelmet erre a zöldségfélére. A tudósok elmondása szerint, ez magyarázza meg, hogy azon gyerekek, akik változatos étrendű konyhák országában élnek, sokkal többféle zöldséget élveznek, mint azon országok gyermekei, akik megszokták a rántott csirkét, és a sült krumplit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr928261666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Ellenálló 2019.02.23. 16:19:20

Vannak zöldségek, amelyeknek az ízét kifejezetten utáltam gyerekként és most sem szeretem, de megeszem, ha éppen ez van. Ha valamilyen trükkel el tudja az anyuka fedni a zöldség ízét, akkor sikerrel járhat, másképp felesleges próbálkozni. Bio meg nem bio között meg olyan hűdenagy különbség nincs, de elkérik érte a 3-4x árat.

élhetetlen 2019.02.23. 22:38:56

Nem ilyen egyszerű ez. Pár példa a buktára. Volt kolléga feljött a feleséggel, és a két év körüli gyerekkel. Tudtam , hogy a férj nem eszik zöldséget, apró pogácsa, egy sajtkrém, és egy szolid avokádó krém (csak tejföl só, és bors). Anya, és a gyerek nyomta be az avokádót, apa rendes, később is vett nekik, onnét tudom, hogy felhívott, ha valahol akciós volt. Eltelt négy év, a srác már nem eszik zöldséget (nyilván, mert apa sem).
Barátnőm lánya, nyolc év körül, a spárgával próbálkozom. Csinos rudak, spárga, köré tekerve sonka, aköré alacsonyabb sajt szelet, hogy mutasson. Jaj, de jó, csak ezt a fehér izét nem kérem, és kidobta a spárgát. De legalább felnőtt korára megszerette.
Másik barátnőm jól nevelt fia. Ugye, csak azt vesszük a tányérra, amit megeszünk. Húsvéti locsolás, csoki torta, cukrozott narancsgerezdekkel díszítve. Köszöni, nem kér. Mire megszólal az apja, hogy vegyél nyugodtan, megeszem a narancsot. Egy szem gyümölcsöt nem evett meg életében, pedig már felnőtt.
Na, ilyenkor mi van?
süti beállítások módosítása