A tekercset teljes kiőrlésű lisztből vagy felesen kukorica lisztből készítjük. Így ez az étel már teljes kiőrlésű liszttel készítve válik megszokottá. Sokkal nehezebb a váltás, a finomliszt helyett teljes kiőrlésűt használni, a régi megszokott receptjeinknél. Különösen, ha visszaidézzük a gyerekkor ízeit, ahogyan még az anyukánk, és a nagymamánk készítették ételeinket, és nehéz túllépnünk a sztereotípiákon. Ezeken a fejünkben lévő képeken bátran változtassunk, vagy ha óvatosak vagyunk, eleinte fele-fele arányban használjuk a finomlisztet és a teljes kiőrlésűt. Fokozatosan növelve utóbbi arányát, egyszer csak az vesszük észre, hogy már szinte teljesen sikerült elhagynunk a finomlisztet. A hatás nem várat magára, és érzékelhetően fellélegzik a szervezetünk, különösen a szív és érrendszerünk, megkapja a számára fontos ásványi anyagokat és vitaminokat, eredetiben. Ezért fontos hogy már gyerekkorban otthon és a menzán ilyen ételekkel találkozzunk, így alakulhatnak ki az egészségünket szolgáló helyes szokásaink felnőtt korunkra.
A tekercs tölteléke a főtt tört burgonya, de ehhez mindig adhatunk bőségesen valamilyen zöld vagy szárított fűszernövényt, és ebben is alkalmazkodhatunk a szezonális lehetőségekhez. Tavasszal tehetünk bele medvehagymát, csalánt, gyermekláncfű levelet, turbolyát. Megtölthetjük csak egyszerűen sült hagymával, vagy amikor jön a zöldborsó szezon, mentás zöldborsó pürével. Elkészíthetjük édes változatban idénygyümölcsökkel. Így szerepelhet a menüben akár minden héten, mégsem válik vele egyoldalúvá étrendünk, hanem érdekes várakozással tölt el bennünket, vajon milyen lesz a következő alkalommal készített tekercs.
Hozzávalók 12 darabhoz
A tésztához:
400g teljes kiőrlésű liszt
½ teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál ecet
125 ml langyos víz
125 ml nem finomított növényi olaj
A töltelékhez:
500 g krumpli
1 hagyma
2 evőkanál nem finomított növényi olaj olíva vagy rizs olajat szoktam használni
½ teáskanál só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem zöldje (kapor, turbolya, medvehagyma zöldje)
Először összeállítjuk a tésztát. A vizet, olajat, tojást, egy tálban összekeverjük habverővel. Beleszitáljuk a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, amire ráöntjük az ecetet. Összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva, fél órát pihentetjük a hűtőben. A tésztát elkészíthetjük előző nap, vagy egyszerre több adagot is legyúrhatunk.
Elkészítjük a tölteléket. A krumplit héjában vagy megtisztítva kockákra vágva megfőzzük. A hagymát összevágva az olajon arany sárgára sütjük. A főtt krumplit darabosra törjük, belekeverjük a hagymát, sót, borsot, és a zöld fűszereket.
A tésztát két részre osztjuk és mindegyiket 25-30 centiméteres téglalappá kisodorjuk. A szélén egy csíkban elosztjuk a tölteléket, és szorosan feltekerjük.
A kezünk élével 6 egyenlő részre osztva benyomjuk, majd ezeken a helyeken elvágjuk a tekercset.
Minden darabnál egyik végénél összecsípjük a tésztát és lezárjuk, ez lesz az alsó fele, felülről pedig csak benyomjuk, hogy egy kis mélyedést kapjunk a tetején.
Sütőlapra helyezzük, tojással megkenjük a tetejét, és 200 fokon 30 percig sütjük.