A tavaszi karalábé
2010. május 09. írta: meiszner.kati

A tavaszi karalábé

 

Piacainkon a legelőször termő zöldségek között már megtalálhatjuk, ilyenkor zsenge leveleivel együtt vigyük haza, hiszen lényegesen nagyobb hatóanyagtartalmú, mint a gumóvá vastagodott szára.

Télen a gyökérzöldségekhez hasonlóan tárolható, így szinte egész évben fogyaszthatjuk. Lila héjú és fehér változata ismert. A benne lévő mustárolaj adja jellegzetes ízét, ami együttesen a káposztára és a retekre emlékeztet.
 
„E növény együtt kettőt képvisel, úgymint a káposztát leveleiben, a répát pedig torzsájában és mindkét részét használhatjuk is, mert levelei, míg fiatalok, igen jóízű főzeléket szolgáltatnak, torzsája pedig... szintén, igen hasznos” írja Dobos C. József 1881-ben kiadott szakácskönyvében.

 


Mire ügyeljünk a vásárlásnál

A karalábé, amikor elvénül, megfásodik. Ha véletlenül ilyent vettünk, és ez rögtön kiderül a tisztításnál akkor egészben még megfőzhető, és zöldség alaplevet készíthetünk belőle. Ha friss egészséges leveleivel együtt árulják, akkor biztosan friss, ropogós akár salátát is készíthetünk belőle, a leveleit ne hagyjuk ott a piacon, mert megtölthetjük.

Hatóanyagai és gyógyhatása

E vitamin tartalmú olajjal (olíva olaj, búzacsíra olaj) készítsük el így leköti a szabad gyököket, megakadályozza a nehézfémek felszívódását, és gátolja az érelmeszesedést.

Sok káliumot tartalmaz, segíti a víz kiürülését a szervezetből.
Növeli a koncentrálóképességet, stresszoldó, antidepresszáns, növeli az immunitást. Kis dózisú röntgenfertőzésnél használjuk.

Tartalmaz B vitaminokat, sok C vitamint,
Vasat - a vérképzéshez és a sejtek oxigénellátásához
Magnéziumot - az izomtevékenységhez és a szívműködéshez
Mangánt - javítja a hangulatot és segíti a stressz leküzdését
Szelént –semlegesíti a nehézfémeket, az immunrendszer erősítéséhez, reumás gyulladásokra
Nitráttartalma miatt a belőle készült ételt soha ne melegítsük újra, mert átalakul nitritté.
Leve nyersen kipréselve bőrproblémák, ekcéma, pajzsmirigyproblémák, tüdőproblémák, hörghurut esetén javasolt.

Receptek

Karalábé saláta

Finom csíkokra szelt karalábé, apróra vágott zöldfűszerek joghurttal elkeverve.
Salátalevelekre halmozzuk a karalábét, az öntetet csak tálalás előtt tegyük rá.
Ha nem szeretnénk tejterméket használni, az öntet lehet 100 ml almalé 2 tk citromlé 1tk méz, jól kikeverve.

Túrós karalábéfánk
200g karalábé, 100g túró, 50g búzadara, gyömbér, szerecsendió, fehérbors, só, 1 tojás
A karalábét durvára reszeljük és összekeverjük a többi alkotórésszel, és fél órát pihentetjük. Forró olajba szaggatjuk, és aranybarnára sütjük. Joghurtos kapros öntettel tálaljuk. Ehhez 1 pohár joghurtot összekeverünk egy csokor apróra vágott kaporlevéllel és kicsi sóval.
Az olajban sült ételek mindig nehezen emészthetőek, ezért készíthetjük sütőben sütve.
A sütőtálat kikenjük vajjal megszórjuk búzacsírával, vagy búzakorpával, belesimítjuk a masszát, és a tetejére is vajdarabkákat szórunk.

Karalábékrém leves
1közepes karalábé (200g), 1 krumpli, 1 sárgarépa, 1petrezselyem gyökér, 1hagyma, babérlevél, bors, kakukkfű ágacska, só
A hozzávalókat feltesszük 1l vízben főni 20 perc után, kivesszük az egészben maradt fűszereket, ha kell, pürésítjük és zöldfűszerekkel, meghintve tálaljuk, ha szépek a  karalábé levelet csíkokra vágva levesbetétként, felhasználhatjuk.

Karalábé püré
800g karalábé, 1 nagy hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 250 ml zöldséglé, 4 ek zsázsa vagy más mustárolajos zöld levél, 1 ek vaj, 4 ek tejszín, fehérbors, szerecsendió, só.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpároljuk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott karalábét, felöntjük a zöldséglével, és puhára főzzük, a levével együtt pürésítjük, beletesszük a zöldeket, tejszínt, vajat és habosra keverjük.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr691987067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása